6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

28.01.2023 / 12:33 Politika - Izbor delegata

Efendić grubo odgovorio Mijatoviću: Šta ste očekivali

Efendić grubo odgovorio Mijatoviću: Šta ste očekivali
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik SBIH Semir Efendić osvrnuo se na sjednice Parlamenta FBiH na kojima su usvojeni budžet, ali i izabrani delegati u Dom naroda BiH.

- Zahvaljujući Amandmanima kluba zastupnika SBiH u budžetu su se našla sredstva za spas firme Zrak za koju su nas godinama ubjeđivali kako joj se ne može pomoći, kako ministrica finansija ne dozvoljava da se pomogne firmi Zrak itd., a pozadina svega je bila sasvim drugačija. Firmi Zrak je budžetom osigurano 7 miliona KM za dugove prema bivšim radnicima čije kampovanje po kiši i suncu pred zgradom vlade nije dalo rezultate, ali ispravna politika to je uspjela u kratkom roku kada se vodila tamo gdje treba, a to je Parlament Federacije BiH, kaže Efendić i dodaje:

- Osim toga, našim Amandmanima osigurano je 4,5 miliona KM za izradu glavnog projekta modernizacije ceste Sarajevo-Tuzla, 20 miliona KM za nastavak izgradnje tunela Hranjen za koji u prijedlogu budžeta nije bilo planirano ništa, 2 milona KM za sufinansiranje dovršetka XII transverzale koja povezuje Stupsku petlju i Aerodrom Sarajevo na kojoj se nalazi i spoj ulica Aleja Bosne Srebrene i Kasindolska, a gdje su svakodnevne gužve... itd. To je samo dio od velikog broja Amandmana kojima su osigurani brojni kapitalni projekti širom Federacije BiH, a koje smo zajedno sa partnerima iz Narodnog Evropskog Saveza (NES) i drugim strankama predložili i podržali.

Potom se osvrnuo na činjenicu da je na sjednici Doma naroda FBiH izabran i delegat SBiH za državni Dom naroda Džemal Smajić čime je stranka postala parlamentarna na svim nivoima. 

- Veoma sam ponosan na predstavnike Stranke za Bosnu i Hercegovinu u svim parlamentima i siguran sam da će osvijetliti obraz svih koji su nam dali podršku. A kada jednog dana u Parlamentu Federacije BiH budemo imali 40 umjesto 4 zastupnika, sve će u našoj zemlji biti bolje i drugačije, kaže Efendić.

Na kraju se osvrnuo i na izjave da je SBiH izdala stranke ‘osmorke’,  odgovarajući na komentar Vojina Mijatovića, potpredsjednika SDP-a, koji je rekao da su SBiH, NES i ZNG izdali.

-.Jedan nazovi političar je na televiziji govorio kako je navodno SBiH nekoga izdala jer nije podržala kandidate njegove stranke u kandidaturi za Dom naroda BiH. Mi smo kao stranka prije dvije sedmice javno istupili iz grupe stranaka koja je formirala Vijeće ministara BiH i objasnili razloge zbog čega to činimo, a koji su svakim danom sve očitiji. Ne mogu razumijeti kako je neko i nakon toga mogao očekivati da ćemo mi kao stranka dati podršku za tu većinu na državnom nivou. Umjesto toga imali smo svog kandidata koji je danas izabran, kaže Efendić. 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo