10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.01.2023 / 21:05 Rat u Ukrajini - SBU

Ukrajina uhapsili svog obavještajaca, radio za Rusiju

Ukrajina uhapsili svog obavještajaca, radio za Rusiju
Foto: Agencije
Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) je danas objavila priopćenje o uhićenju visokorangiranog agenta iz svojih redova koji je osumnjičen za "veleizdaju".

Priopćenju su priložili i fotografije svežnjeva gotovine koja je pronađena u osumnjičenikovom domu. Tvrde da je osumnjičeni agent koristio svoj mobitel kako bi fotografirao dokumente s detaljnim informacijama o lokaciji vojnih kontrolnih točaka u regiji Zaporižja. Potom bi navedena saznanja prosljeđivao Rusima.

Uz svežnjeve novca, na fotografijama se vide i SIM kartice koje su, kako tvrde u priopćenju, izdali ruski mobilni operateri, bokser, dva noža i priručnik za učenje engleskog jezika. "Također su pronađeni dokazi o stalnoj komunikaciji s predstavnicima policijskih i državnih tijela Ruske Federacije, među kojima su i bliski rođaci osumnjičenog agenta", stoji u priopćenju.

Ukrajina od Srbije tražila izručenje bivšeg obavještajca

General bojnik Viktor Jahun, koji je bio zamjenik načelnika SBU-a do 2015., tvrdi da ovaj slučaj dokazuje kako je potrebno temeljito čišćenje službe koja je dugo imala blizak odnos s ruskim FSB-om. Od početka ruske invazije 24. veljače prošle godine, više od 60 pripadnika SBU-a i ureda glavnog tužitelja koji su ostali na okupiranom području je osumnjičeno za suradnju s ruskim snagama.

U srpnju prošle godine je uhićen Oleg Kulinič, kojeg je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 2020. zadužio da nadgleda operacije na Krimu, koji je pod kontrolom Rusije od 2014. godine.

U listopadu prošle godine, Ukrajina je od Srbije zatražila izručenje Andrija Naumova, koji je bio šef odjela za unutarnju sigurnost u ukrajinskoj službi državne sigurnosti, ali je napustio zemlju nekoliko sati prije ruske invazije.

"Mnogi sebe smatraju Rusima"

"Kulinič i Naumov su bili visokorangirani dužnosnici i imali su pristup najtajnijim informacijama", ističe Jahun. Navodi da je SBU sve do 2010. interno slavio dan KGB-a, obilježavajući uspostavu sovjetske tajne službe iz komunističke ere, te da su u redovima SBU-a ostali proruski agenti, piše Guardian.

Jahun je kazao da je najveći prošlogodišnji napad na vojnu lokaciju u blizini Lavova u zapadnoj Ukrajini omogućio 77-godišnji bivši agent SBU-a koji je prenio podatke o koordinatama. Zbog toga strahuje da mnogi u ukrajinskoj sigurnosnoj službi sebe smatraju Rusima.

Iako je generacija koja je radila za sovjetske sigurnosne službe otišla u mirovinu, praksa zapošljavanja SBU-a je bila takva da su ih naslijedila njihova djeca. “Oni su odrasli uz iste vrijednosti kao i njihovi očevi. Ukrajina je napravila veliku pogrešku jer nije slijedila vodstvo baltičkih naroda nakon stjecanja neovisnosti u reformiranju sigurnosnih službi od nulte točke", dodaje Jahun.

"Obavještajka je dijelila rusku propagandu"

“Naravno da je u službi uvijek bilo patriota, ali oni su bili u manjini. Situacija se poboljšava i od 24. veljače predsjednik Zelenski je očistio visoko rangirane kadrove, tako da ne vjerujem da su ikakve vitalne strateške informacije proslijeđene Rusiji", nastavlja Jahun.

Uvjeren je da su neki agenti SBU-a bili podmićeni i ucijenjeni da rade za Rusiju, dok su drugi bili dvostruki agenti. “Drugi sebe samo smatraju Rusima. Uhićena je žena koja je radila u SBU-u za koju je utvrđeno da je dijelila rusku propagandu na društvenim medijima", zaključio je.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo