1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

25.01.2023 / 21:49 BiH - Jablanica

Ahmet Mešić iz Jablanice na svoj stoti rođendan postao najstariji član Merhameta u Hercegovini

Najstariji stanovnik Jablanice Ahmet Mešić iz mjesta Ravna, koji je u redovima partizana učestvovao u narodnooslobodilačkoj borbi na Neretvi i Sutjesci, te 2010. godine obavio hadž, danas je obilježio 100. rođendan i postao najstariji član Merhameta u Hercegovini.

Obilježavanje rođendana uz neizostavnu tortu u porodičnoj kući su mu organizovali unuk Mahir i njegova supruga Adisa, koji su okupili unuke i praunuke jablaničkog partizana i hadžije, koji je jedini u tom mjestu danas doživio trocifreni broj godina.

Stogodišnjak iz Jablanice je ponosni otac četiri kćerke i tri sina među kojima je i šehid Kemal koji je 1993. godine izgubio život u redovima Armije BiH braneći svoju zemlju.

Ahmet se u svojoj stotoj godini jedini u toj općini može pohvaliti da ima 17 unučadi, 19 praunučadi i 8 čukununučadi.

Iako je u penziji već 43 godine, kao vitalna osoba bio jako aktivan, te je 2010. godine obavio hadž, na što je kao vjernik posebno ponosan.

Kroz stogodišnji život je proživio brojne uspone i padove, koji bi mogli biti i jaka osnova za snimanje dobrog filma, ali kako kaže vjera mu je uvijek davala snagu i bila vodilja kroz život.

Ponosan je što su ga na 100. rođendan u porodičnom domu posjetili Ibrahim Čilić iz mjesnog ureda Glogošnica koji mu je uručio rodni list, te direktor Regionalnog odbora Merhameta Mostar Adnin Hasić koji mu uručio člansku kartu Merhameta, čime je postao i najstariji član Muslimanskog dobrotvornog društva u Hercegovini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo