10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

25.01.2023 / 13:00 Regija -

27 osoba optuženo zbog šverca kokaina

27 osoba optuženo zbog šverca kokaina
Foto: Arhiv
Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv 27 lica koja se terete za šverc više od šest tona kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

Tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici predalo optužnicu protiv 27 okrivljenih lica čiji su inicijali L.C, F.R, D.G, N.P, N.G, S.M, R.V, I.A, J.V, M.R, B.V, M.L, J.E, S.A, S.M, A.D, Ž.D, M.Đ, V.R, T.B, N.M, V.L, N.M, A.M, D.Ž, D.M. i Z.G.

Optužnica je protiv ovih lica predata za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv okrivljenih F.R. i N.P. i za krivično djelo neovlaštena proizvodnja, držanje i promet droge, a D.G. i za dva krivična djela neovlaštena proizvodnja, držanje i promet droge.

Okrivljenima se stavlja na teret da su kao članovi kriminalnih organizacija, koje za cilj imaju vršenje krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem kokaina, planirali s ciljem realizacije kriminalnog plana, učestovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

U akcijama pljenidbe droge u ovom predmetu učestvovala je i policija Crne Gore i drugi nadležni organi, u saradnji sa međunarodnim partnerima.

"Aktivnosti nadležnih državnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera su rezultirale otkrivanjem i zapljenom 592,9 kilograma kokaina na brodu 'Jemeja', krajem maja 2019. godine u Portugalu, 411 kilograma kokaina na brodu 'Nadudama' u vodama Obale Slonovače i 5.108 kilograma kokaina na brodu 'Aresa' tokom februara 2020. godine na Arubi", ističu iz Specijalnog državnog tužilaštva.

U optužnici je predloženo produženje pritvora okrivljenim D.G, N.P, N.G, S.M, R.V, B.V, J.E. i F.R, dok se sudi u odsustvu L.C, I.A, J.V, M.L, S.A, S.M, A.D, Ž.D, M.Đ, V.R, T.B, N.M, V.L, N.M, A.M, D.Ž, D.M. i Z.G.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo