2°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

25.01.2023 / 09:35 Regija - Savjetnik State Departmenta

Chollet ohrabruje Kurtija da prihvati prijedlog EU

Chollet ohrabruje Kurtija da prihvati prijedlog EU
Foto: arhiv

Savjetnik američkog State Deprtmenta Derek Chollet ohrabrio je kosovskog premijera Albina Kurtija da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

U objavi na Twitter nalogu je naveo da je sa Kurtijem o tom pitanju razgovarao 24. januara.

"Ključna tema je bilo naše partnerstvo i zajednički cilj unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova", napisao je Chollet.

Prijedlog EU, koji je u javnosti poznat i kao francusko-njemački plan, dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu krajem ljeta prošle godine.

Taj plan podržavaju Francuska, Njemačka i SAD.

Zvaničnici u Prištini su ranije naveli da taj prijedlog predstavlja dobru osnovu za nastavak dijaloga sa Srbijom, dok su iz Beograda poručili da on nije prihvatljiv jer podrazumjeva priznanje nezavisnosti Kosova.

Taj prijedlog, u koji je Radio Slobodna Evropa ranije imao uvid, ima jednak pristup stranama, a predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama – na čemu insistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se pominje podrška koju bi strane trebale da pruže jedna drugoj u procesu evropskih integracija.

Takođe, od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Chollet je naveo da je sa Kurtijem razgovarao i o unapređenju razgovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine i godinama je kamen spoticanja ka daljoj normalizaciji odnosa.

Kosovo odbija da realizuje taj Sporazum uz obrazloženje da ne mogu biti formirana monoetnička udruženja te da je on u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Dvije godine nakon potpisivanja prvog sporazuma o formiranju Zajednice, odnosno 2015. godine, usaglašeni su i principi, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neki od njih nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu biti usklađeni.

Ambasada SAD u Prištini je za 31. januar najavila raspravu o Zajednici, na koju su pozvani predstavnici civilnog društva, zvaničnici i predstavnici političkih partija.

Vlada Kosova nije odgovorila na upit RSE da li je premijer Kurti dobio poziv za diskusiju, te da li će se odazvati.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo