1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać -1°C

25.01.2023 / 09:22 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Jermak: Američki i njemački tenkovi 'pesnica demokratije'

Jermak: Američki i njemački tenkovi 'pesnica demokratije'
Foto: Vijesti.ba

Sjedinjene Države i Njemačka spremne su da pojačaju ukrajinske ratne napore isporukom teških tenkova Ukrajini, saopćili su izvori, u potezu koji je Rusija osudila kao "očiglednu provokaciju".

Očekivane isporuke tenkova dolaze nakon što je Ukrajina smijenila nekoliko visokih zvaničnika u sklopu borbe protiv korupcije, u naporima koji su dobili na značaju s obzirom na potrebu da se zapadni saveznici drže po strani.

Očekuje se da će Washington već u srijedu objaviti da će poslati tenkove M1 Abrams, a Berlin je odlučio da pošalje tenkove Leopard 2, saopćili su izvori.

Iako nije bilo zvanične potvrde, zvaničnici u Kijevu pozdravili su ono što vide kao moguću promjenu u ratu koji je sada ušao u 11 mjesec - čak iako bi broj tenkova, kako se priča o desecima, bio manji od stotina za koje tvrdi da joj trebaju.

- Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade. To je ono što će postati prava pesnica demokratije - napisao je na Telegramu Andrij Jermak, šef administracije ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zelenski, koji u srijedu puni 45 godina, ponovo je izvršio pritisak na zapadne saveznike da dostave svoje najmodernije borbene tenkove, rekavši da je "potreba veća" u svom noćnom video obraćanju naciji u utorak.

Njemačka i Sjedinjene Države do sada su se suzdržavale od pružanja teškog oklopa, oprezne zbog podrške koja bi Kremlju mogla pružiti razlog da proširi sukob.

Rusija je upozorila da će isporuke modernog ofanzivnog naoružanja Ukrajini eskalirati rat, a neki zvaničnici kažu da njeni saveznici vode svijet u "globalnu katastrofu".

Isporuke borbenih tenkova od strane Sjedinjenih Država bile bi "još jedna očigledna provokacija", izjavio je u srijedu Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama.

- Očigledno je da Washington namjerno pokušava da nam nanese strateški poraz - navodi Antonov u izjavi objavljenoj u aplikaciji ambasade za razmjenu poruka Telegram.

- Američke tenkove će naša vojska uništiti na isti način na koji se uništavaju svi drugi uzorci NATO-ve opreme - piše Antonov.

Otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu, Rusija je svoju retoriku o ratu preusmjerila s operacije "denacifikacije" i "demilitarizacije" svog susjeda na to da ga prikaže kao borbu protiv kolektivnog Zapada.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici nazivaju akciju Rusije ničim izazvanim činom agresije.

Linije fronta, koje se protežu preko 1.000 km kroz istočnu i južnu Ukrajinu, bile su uglavnom zamrznute dva mjeseca uprkos velikim gubicima na obje strane. Vjeruje se, međizim, da i Rusija i Ukrajina planiraju nove ofanzive.

Zelenski je rekao da Rusija intenzivira pritisak prema Bahmutu, industrijskom gradu na istoku Ukrajine koji je bio žarište intenzivnih borbi.

- Oni žele da povećaju pritisak - rekao je on.

Ukrajina je mjesecima molila za zapadne tenkove za koje tvrdi da trebaju pružiti njenim snagama vatrenu moć i mobilnost da probiju ruske odbrambene linije i povrate teritoriju.

Pitanje da li da se Ukrajini pruži značajan broj tenkova dominira debatom među zapadnim saveznicima posljednjih dana.

Njemačka je od ključnog značaja u tim debatama jer se njeni tenkovi Leopard, koje ima dvadesetak vojski širom svijeta, smatraju najboljom opcijom za Ukrajinu pošto su dostupni u velikom broju i jednostavni za raspoređivanje i održavanje.

Iako se američki tenk Abrams smatra manje prikladnim, zbog njegove potrošnje goriva i potreba za održavanjem, odluka SAD-a da ih pošalju u Ukrajinu mogla bi olakšati Njemačkoj - koja je pozvala na jedinstveni front među ukrajinskim saveznicama - da omogući isporuku Leoparda.

Dvojica američkih zvaničnika izjavila su Reutersu u utorak kako je Washington spreman započeti proces kojim bi se na kraju poslali deseci tenkova M1 Abrams u Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je poslati Leoparde i dozvoliti i drugim zemljama poput Poljske da to učine, izjavla su dva izvora upoznata s tim.

Magazin Spiegel navodi da Njemačka planira isporučiti najmanje jednu jedinicu tenkova Leopard 2 A6, koja obično ima 14 tenkova. Neki drugi saveznici namjeravaju zajedno s Njemačkom snabdijeti Ukrajinu svojim Leopardima, navodi se u novinskom članku magazina Spiegel, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo