-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -4°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

24.01.2023 / 15:25 Regija - Vrhovni sud RH

U postupcima posvojenja iz DR Konga postupalo 16 općinskih sudova

U postupcima posvojenja iz DR Konga postupalo 16 općinskih sudova
Foto: Agencije
Vrhovni sud Republike Hrvatske (RH) priopćio je kako je predsjednik tog suda Radovan Dobronić istražio postupke hrvatskih sudova u vezi s posvajanjem djece... 

...iz DR Konga i da je pritom utvrđeno kako je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova, te da nije bilo odbijajućih odluka.

Najviši sud izvijestio je da su pribavljeni podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020. godine, te da iz podataka proizlazi da su sudovi podneseni prijedlog prihvatili i da nije bilo odbijajućih odluka, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen, te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen, prenosi Hina.

Vrhovni sud ističe da su sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Konga svoju nadležnost su temeljili na članku 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnesen prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u RH, odnosno imaju njezino državljanstvo.

"Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija)", stoji u priopćenju suda.

Sud dodaje da su se postupci provodili kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona.

"Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donesene odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. januara 2023. godine donio preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta", stoji u priopćenju.

Jučerašnje ročište Hrvatima optuženima za trgovinu djecom u Zambiji odgođeno je, a iduće su rasprave zakazane za 6. i 10. februara, saznaje se iz hrvatskih diplomatskih izvora.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju.

Sud u Ndoli dopustio je prije dvije sedmice hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu u iznosu od 1.100 dolara i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhićenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo