7°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

24.01.2023 / 13:11 Rat u Ukrajini - Bjeloruski predsjednik

Lukašenko tvrdi da je od njega zatraženo da sklopi sporazum o nenapadanju s Ukrajinom

Lukašenko tvrdi da je od njega zatraženo da sklopi sporazum o nenapadanju s Ukrajinom
Foto: Agencije

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak kako je od njega zatraženo da zaključi pakt o nenapadanju s Ukrajinom, javila je državna novinska agencija Belta, pozivajući se na komentare koji sugeriraju da on Kijev vidi kao potencijalnu prijetnju.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objelodanio je navodnu ponudu na sastanku vladinih i policijskih službenika na kome je također optužio Ukrajinu - bez dokaza - da je dopustila da Zapad koristi svoju teritoriju za obuku i naoružavanje militanata koji mogu destabilizirati situaciju u Bjelorusiji.

- Traže od nas da ni u kom slučaju ne ratujemo sa Ukrajinom, da tamo ne pomjeramo svoje trupe. Predlažu da zaključimo pakt o nenapadanju - navodi Belta Lukašenkove riječi.

Iz njegovih komentara nije odmah bilo jasno da li je navodnu ponudu dala sama Ukrajina ili Zapad.

Nije bilo trenutnog odgovora iz Kijeva, čiji zvaničnici tvrde kako su zabrinuti da bi Moskva mogla iskoristiti Bjelorusiju kao polaznu tačku za novi napad na Ukrajinu sa sjevera.

Kremlj je odbio da komentariše "za sada" da li će Lukašenko razgovarati o navodnoj ponudi s Putinom.

Minsk je dopustio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju za slanje vojnika u Ukrajinu 24. februara prošle godine. Njene vlastite trupe do sada se, međutim, nisu borile u ratu, dok je pojačala zajedničku vojnu obuku s ruskim snagama raspoređenim u Bjelorusiji.

U istom govoru, Belta je citirala Lukašenka koji je optužio Ukrajinu da prihvata militante koji bi mogli biti dio navodnog dugoročnog zapadnog plana za destabilizaciju njegove zemlje.

- Ne znam zašto je Ukrajincima to potrebno - rekao je Lukašenko,

Dodao je da će njegove snage sigurnosti oštro odgovoriti na svaku prijetnju unutrašnjem poretku zemlje i da ne želi ponavljanje masovnih protesta protiv njega 2020/21. koje je u to vrijeme pomogao Zapad u okviru navodne zavjere u promjeni režima, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo