-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -4°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

24.01.2023 / 12:00 Rat u Ukrajini - Njemački ministar odbrane

Pistorius: Saveznici mogu početi s obukom Ukrajinaca na tenkovima Leopard

Pistorius: Saveznici mogu početi s obukom Ukrajinaca na tenkovima Leopard
Foto: Agencije

Njemački ministar odbrane rekao je u utorak da bi saveznici mogli započeti obuku ukrajinskih snaga za korištenje tenkova Leopard, iako se još čeka odluka Berlina o tome hoće li dozvoliti isporuku naoružanja Kijevu, prenosi AFP.

- Direktno sam ohrabrio partnerske zemlje koje imaju tenkove Leopard koji su spremni za raspoređivanje da obuče ukrajinske snage na tim tenkovima - rekao je Boris Pistorius.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je "jasnu poruku" Pistorijusa, "jer nakon što se donese odluka o isporuci borbenih tenkova, trebat će neko vrijeme da se odrede i obuče ukrajinski vojnici koji će ih koristiti.

Zapadni saveznici moraju Ukrajini pružiti teže naoružanje kako bi odbili rusku invaziju jer Moskva nije pokazala znakove promjene kursa, izjavio je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Nemamo naznaka da je predsjednik Putin promijenio svoje ciljeve. Jedini način do trajnog mira je da se Putinu jasno stavi do znanja da neće pobijediti na bojnom polju. Stoga moramo obezbijediti teže i naprednije sisteme - rekao je Stoltenberg tokom posjete Berlinu.

Njemačka će pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu protiv Rusije, izjavio je u utorak ministar odbrane Boris Pistorius, dodajući, međutim, da još nije donesena odluka o tome hoće li Berlin isporučivati Leopard tenkove Kijevu.

- Podržavamo Ukrajinu da ne izgubi ovaj rat, da ga dobije protiv Rusije - rekao je Pistorius u intervjuu za kanal ZDF. "I u tom cilju, Njemačka čini više nego praktično bilo koji drugi saveznik osim SAD-a".

Upitan kada Njemačka planira donijeti odluku o tenkovima njemačke proizvodnje Leopard koje Kijev dugo traži, Pistorius je rekao da to nije na njemu. "Ova odluka će biti donesena u vladi", rekao je on.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo