6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

24.01.2023 / 11:48 Regija - Brisel

Danas sastanak srpskog ministra vanjskih poslova Dačića i Josepa Borrella

Danas sastanak srpskog ministra vanjskih poslova Dačića i Josepa Borrella
Foto: Agencije

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sastat će danas u Bruxellesu s visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom nakon što je jučer srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao da je plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u EU.

Dačić bi se također trebao sastati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, europskom komesarkom za unutarnje poslove Ylvom Johansson, kao i predsjednikom Vijeća za vanjsku politiku Europskog parlamenta Davidom McAllisterom.

Borrell je istaknuo da bi napredak u procesu normalizacije odnosa na temelju prijedloga EU za Kosovo koji je predstavljen Beogradu i Prištini, donio značajne koristi objema stranama.

Prema njegovim riječima, to "jedini način za prekidanje začaranog krug krize na terenu i smanjienje rizika od dalje eskalacije.

Istodobno, Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizirat će prosvjed na sjeveru Kosova u srijedu, 25. siječnja, kako su priopćili zbog slabe pregovaračke politike srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i bezuvjetnog prihvaćanja francusko-njemačkog plana.

Vučić je u svom obraćanju javnosti sinoć istaknuo kako u tom planu nema eksplicitnog priznanja Kosova, ali se od Srbije traži da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, uz implicitnu obvezu da se ne suprotstavlja ulasku Kosova u Ujedinjene narode.

On je naglasio da su ga američko-europski diplomati upozorili da će se Srbija u protivnom suočiti s prekidom procesa eurointegracija, ukidanjem bezviznog režima sa zemljama EU-a, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i "sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu" što će nanijeti velike štete Srbiji.

Prijedlogu EU-a koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD,Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavila je da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Upravo Beograd inzistira da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljeg dijaloga o konačnom rješenju. U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima – na čemu inzistira Kosovo, podsjeća Hina.

Otvorenu podršku za prihvaćanje prijedloga o Kosovu dala je Liberalno-demokratska partija, a predsjednik te stranke Čedomir Jovanović je kazao da je ovaj prijedlog "posljednja prilika da se poslije desetljeća lutanja konačno stavi točka na kosovski problem".

Regionalna opozicijska stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine drži kako Vučić mora prestati s neodlučnom politikom i spasiti Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja.

Predsjednik Srpskog pokreta obnove i bivši šef diplomacije Srbije Vuk Drašković je na svom Twitter profilu napisao kako bi svaki drugi plan bio nepovoljan po Srbiju i Srbe na Kosovu.

Predsjednik opozicijske Stranke slobode i pravde Dragan Đilas drži da je nužno da građani vide prijedlog EU za Kosovo, te da o njemu treba raspravljati u Skupštini.

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić drži da se ovaj sporazum tiče "najviših nacionalnih interesa" te da je nedopustivo da predsjednik države iskazuje spremnost za provedbu načela tog sporazuma bez širokih konsultacija s mjerodavnim institucijama.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvalo je predstavnike kosovskih političkih stranke na zajedničku raspravu 31. siječnja na kojoj bi trebalo biti riječi o uspostavi Zajednice srpskih općina na Kosovu.   

Na sastanku, koji je inicirao američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier, pozvani su i predstavnici civilnog društva, a prisustvovat će mu i drugi diplomatski predstavnici u toj zemlji.

"Ovu raspravu organiziramo u skladu s našim dugoročnim ciljevima kako bi unaprijedili integraciju Kosova u europske i euroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i potpore građanima Kosova“, stoji u priopćenju iz veleposlanstva SAD-a, prenose Reporteri.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. Godine, ali ga Srbija i dalje smatra svojom „južnom pokrajinom“ i ne priznaje nezavisnost. Pod pokroviteljstvom EU-a od 2011. traju pregovori o normalizaciji odnosa, a međunarodna zajednica kao cilj dijaloga drži „pravno obvezujući sporazum“ dviju strana.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo