8°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

23.01.2023 / 18:57 BiH - Saradnja

Predstavnici MC Srebrenica posjetili Centar za mir u Mostaru

Članovi Odbora za dijalog Memorijalnog centra Srebrenica posjetili su danas prostorije Centra za mir i multietničku saradnju u Mostaru. U središtu razgovora sa predstavnicima Centra bio je pristup implementaciji projekta “Istina, dijalog, budućnost”.

Kako je učesnike obavijestio Zlatan Hajlovac, rukovodilac projekta iz Srebrenice, Odbor za dijalog čine predstavnice udruženja porodica žrtava genocida u Srebrenici, zatim uposlenici i uposlenice Memorijalnog centra, predstavnici akademske zajednice i aktivisti koji se bave pitanjima tranzicijske pravde. Do sada su posjetili brojne memorijale, muzeje i mjesta stradanja civilnost stanovništva u Bosni i Hercegovini i svijetu. Misija Odbora je da se poveže sa drugim grupama, predstavnicima iz različitih ustanova i institucijama koje promoviraju suočavanje s prošlošću na bazi utvrđenih činjenica, te da komuniciraju rad Memorijalnog centra na ovaj način. U konstruktivnom razgovoru je uzela učešće i gospođa Štefica Galić, osnivač i direktor Centra za kritičko mišljenje iz Mostara.
 
Predstavnici Centra za mir, Alija Behram i Adnan Hasić informisali su goste iz Srebrenice o rezultatima i iskustvima u radu Centra za mir tokom protekle nešto više od dvije decenije postojanja i rada. U fokusu je bilo istraživanje, dokumentovanje i prezentiranje svih najvažnijih događaja tokom perioda 90.tih godina i agresije na BiH, a posebno perioda opsade i dvostruke okrutne agresije s kojom je između 1992-1995.godine bio suočen Mostar. Gosti su se posebno interesovali o brojnim detaljima tog najtežeg perioda iz istorije Mostara.

Gostima je prezentirana bogata arhivska video i dokumentarna građa Centra za mir iz tog vremena, koja se danas najvećim dijelom javnosti prezentina putem vlastite stanice HISTORIJA TV, koja se emituje u okviru platforme “Moja TV” BH Telekoma.

Gosti su upoznati i sa izdavačkim aktivnostima Centra za mir a za potrebe biblioteke Memorijalnog centra u Srebrenici, dobili su na poklon knjige Centra, “Heroji Mostara” i “Urbicid Mostar 92-95”. Prezentiran im je i projekat izgradnje i opremanja Muzeja memorije Centra za mir, koji je jedan  od kapitalnih razvojnih projekata udruženja.

U dužem razgovoru, izražena je obostrana zainteresovanost da se saradnja mostarskog Centra za mir i Memorijalnog centra Srebrenica ojača novim sadržajima, pri čemu je data obostrana podrška projektu “Istina, dijalog, budućnost”.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo