0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

23.01.2023 / 15:26 Rukomet - Trg Krajine

RK Borac na protestu zbog “krađe klupske imovine”

RK Borac na protestu zbog “krađe klupske imovine”
Foto: N1

Rukometni klub Borac iz Banjaluke održao je mirni protest kako su rekli zbog-otimanja njihove imovine.

Uz transparent “Ne damo naše”, prošetali su sa pristalicama i drugim sportskim klubovima odplatoa pozorišta, prema Gradskoj upravi, Trgu Krajine.

Direktor kluba Vladimir Brankovic kaže da su do sada bila 22 pravna postupka, pita:

“Kako je moguće da neko kupi 2000 m2, a uknjiži 2300m2?”

Tvrdi da su knjiže je svoje imovine poslu 2017, te da su se ispriječile proceduralne prepreke. U međuvrenenu su cijela zgrada, pa i sporni prostor prodati 2021.godine.

Optužuje predmetnog sudiju Darka Stamenića da je involviran u nezakonite radnje.

Pristalice Borca prošetale su ka Okružnom sudu, koji je tvrde i napravio propust.

Objašnjavaju da im je nezakonito otet poslovni prostor u centru Banjaluke u Srpskoj ulici, lokal u kojem se trenutno nalazi jedno od najpopularnijih mjesta za izlaske u gradu.

Direktor Borca Vladimir Branković tvrdi da Borac ima originalne papire, građevinsku i upotrebnu dozvolu na sporni prostor, te da je plaćen 1985.godine.

“Taj prostor je klub iznajmljivao i koristio kao prihod za funkcionisanje kluba”, kazao je.

Ipak, sporni prostor nikad nije bio uknjižen ranije, jer je vođen kao društvena svojina.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević ranije je rekao da je sve čist kriminal, koji neće dozvoliti.

“Postavlja se i pitanje zašto RK Borac nije 35 godina upisan u vlasničke knjige. I prošli mandat Igora Radojičića smo tražili da se to upiše, nisu dali, držali su predmet u ladici. Kako čovjek može da kupi 2.000 kvadrata, a piše da je kupio 2.300? To je neviđeni kriminal. Na žalost Sud je rekao svoje, uzeo je predmet unaprijed, rekli su da RK Borac nije subjekt u sporu, grad neće da se žali… RUGIP neće da se žali. RUGIP je u sastavu Vlade, a grad ima pravobranilaštvo. Čisti kriminal. Mi to ne možemo da dozvolimo”, kazao je Umičević.

Saopštenjem se oglasio i Nebojša Torbica, upisani vlasnik objekta. Tvrdi da ga od maja prošle godine pojedinci iz Uprave Rk Borac kleveću, napadaju te da mu je ugrožena bezbjednost zbog javnih poziva na linč.

“Istina je da sam na javnoj prodaji kupio suvlasnički dio zemljišta i poslovnog objekta u Banjaluci kojem pripadaju i podrumske prostorije u kojima se nalazi Mac Tire Pub, a za koji uprava RK Borac netačno tvrdi da pripada RK Borac. Ja sam po zakonu uveo uknjižbu kompletnog objekta u skladu sa mojim suvlasničkim udjelom”, kazao je Torbica.

Tvrdi da su mu naknadno iz RK Borac Vladimir Branković i Igor Jovanović prijetili, te da nisu sporili da prostor treba da pripdane Torbici, ali da se novac za to da njima


Nakon što je odbio, dodaje u saopštenju, krenule su javne prozivke i prijetnje onih koji se “skrivaju iza uspjeha” rukometnog kluba.

Torbica pita:
“Ako je taj prostor zaista u vlasništvu RK Borac, zašto javnosti niej prikazan ni jedan validan dokument o vlasništvu, kupovini prostora ili poklonu? Ako je taj prostor zaista u vlansištvu RK Borac od 1986.godine, kako tvrdi Uprava RK, zašto tolike decenije nije uknjižen na RK Borac? Kako neko može biti vlasnik nekretnine, a da nije upisan u zemljišno-knjižni uložak ili Izvod iz knjige uloženih ugovora?”

Branković oštro demantuje Torbicine navode, reagujuci kontraoptužbom.

Pita ako se ovakve stvari dešavaju velikanu, evropskom šampionu, šta mogu očekivati građani…

Zahtjeve Borca je podržao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji se pojavio na protestu.

“Ja sam u pozitivnim, prijateljskim odnosima sa predstavnicima RK Borac. Naša dužnost je da im budem podrška. Informisali su me da je njihov predmet kod prethodnog gradonačelnika bio, nije reagovano pravovremeno. Moja želja je da im budem na raspolaganju. Grad će dati pozitivna pravna izjašnjenja kako bi Borac vratio svoje prostorije. Nisu sve stvari u našim rukama, sa sudovima je to drugačije”, kazao je Stanivuković.

Sastanak u Gradskoj upravi u vezi spora je sutra u 9 ujutro.

Inače, u Upravnom odboru RK Borac sjede:

– Igor Jovanović, predsjednik Upravnog Odbora, direktor kompanije Nova oprema d.o.o.

–Vedran Škoro, potpredsjednik Upravnog Odbora, urednik i TV voditelj.

–dr Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka

–Vladimir Blagojević

–Željko Šušak, direktor Energynet d.o.o. Banja Luka

–Vladimir Rošić, marketing manager Bosnia and Herzegovina Molson Coors Europe

–Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog Saveza Republike Srpske i tehnički direktor BEMA d.o.o. Banja Luka

–Milan Račić, direktor Aerodromi Republike Srpske a.d.

–Saša Kondić, direktor Hidroenergo d.o.o. Banja Luka.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo