-1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

23.01.2023 / 08:02 Politika - Imena poznata

U ovoj sedmici najavljeno imenovanje novog Vijeća ministara

U ovoj sedmici najavljeno imenovanje novog Vijeća ministara
Foto: Vijesti.ba

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo biti imenovano novo Vijeće ministara BIH, bit će održana u srijedu, 25. januara.

- Imajući u vidu da su završene provjere za ministre i zamjenike i da će, prema informaciji koju imam, sjednici prisustvovati svi zastupnici koalicije, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg Vijeće ministara ne bi bilo imenovano, rekao je prije nekoliko dana predsjedavajući Predstavničkog doma PS BIH Denis Zvizdić.

Prethodno je SIPA okončala provjere za svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH, a isto je potvrdio i CIK BiH.

Za predsjedavajuću Vijeća ministara predložena je Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, a njeni stranačke kolege Davor Bunoza i Dubravka Bošnjak predloženi su za ministre pravde, odnosno civilnih poslova.

Kadrovi SNSD-a su, za ministra finansija Zoran Tegeltija i za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stara Košarac, a iz RS su još predloženi Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Elmedin Konaković (NiP) predložen je za ministra inostranih poslova, Zukan Helez (SDP) za ministra odbrane, a Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija.

Za zamjenike ministara predloženi su Ljiljana Lovrić, Muhamed Hasanović, Elvir Mahmuzić, Ivica Bošnjak, Josip Brkić, Slaven Galić, Marijana Mojić, Ognjen Janjić, Aleksandar Goganović i Duška Jurišić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo