22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

21.01.2023 / 20:10 Regija - Njemački analitičar

Weber: Pojam kompromis je otrovan, Vučić ga koristi

Weber: Pojam kompromis je otrovan, Vučić ga koristi
Foto: Vijesti.ba

Neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika sa premijerom Kosova Aljbinom (Albinom) Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem signal je da i dalje postoji blokada u procesu dijaloga dvije strane.

To kaže Bodo Weber, stručnjak za Balkan i viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu.

- Po mom mišljenju, vrlo je opasno koristiti pojam kompromis od strane međunarodnih posrednika. Videli smo da je to bio glavni pojam Vučića i srpskog režima u pregovorima oko predloga razmjene teritorije. To je na neki način pokušaj odstupanja od suštine dijaloga u pregovorima, kaže Weber za RSE i dodaje:

- Od početka ranijih dijaloga 2012-13. bilo je jasno da će ovaj politički dogovor morati da završi priznanjem nezavisnosti Kosova i konačno formalno-pravnim priznanjem ove nezavisnosti u bilateralnim odnosima od strane Srbije. Ta riječ ili taj pojam kompromisa je zaista na neki način otrovan, tako da kad ga Vučić koristi, on ga koristi u smislu pokušaja pomena pravca dijaloga i cjelokupnog okvira i ciljeva. Tako da ostaje nejasno kada američki posrednik Derek Chollet koristi taj pojam da li razmišlja o istom ili nečemu potpuno drugačijem.

On navodi da je Chollet u intervjuu nekoliko dana nakon sastanka u Beogradu insistirao ili uvjeravao Kosovo da Zajednica neće biti nešto poput Republike Srpske.

- Međutim, mora se reći da je ta ista američka administracija u kojoj Chollet igra važnu ulogu, a gospodin Eskobar drugu, na drugom kraju Zapadnog Balkana - u Bosni i Hercegovini - u svojim političkim djelovanjima u zadnje dvije godine zaista više ohrabrivala secesionističke političke koncepte i snage i na strani nacionalne srpske stranke u Republici Srpskoj i na drugoj strani HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) BiH i njihovih snova o trećem hrvatskom enititetu, kaže Webwr i dodaje:

- Ovo zaista podriva signale i tvrdnje upućene Prištini da će Evropska unija i Amerika biti garanti da rješenje za sjever Kosova neće u budućnosti izrasti u neku vrstu inostrane autonomije i onda možda i secesije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo