6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

20.01.2023 / 18:15 Regija - Aleksandar Vučić

Srbija spremna prihvatiti francusko-njemački plan uz jednu rezervu

Srbija spremna prihvatiti francusko-njemački plan uz jednu rezervu
Foto: Vijesti.ba
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je danas nakon sastanka sa diplomatskom petorkom, da je Srbija spremna da radi na konceptu i primjeni ponuđenog plana za Kosovo uz jednu rezervu.

Najavio je i da će narednih dana o tome obaviti konsultacije sa članovima Vlade, parlamenta i svim društvenim grupama, prenosi N1.

“Bio je vrlo težak razgovor, možda i najteži koji smo imali, to je bila otvorena diskusija ono oko čega smo saglasni to je da zamrznuti konflikt nije rješenje, jer je onda samo pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost Zapadnog Balkana”, rekao je Vučić nakon sastanka u vili Mir.

“!Kao predsjednik RS danas sam nedvomisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom, naveo je. Pod tim i takvim uslovima, tražili smo od četvorke plus Miroslav Lajčak, predstavnike SAD, Nemačke, Francuske i Italije da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM i smatrmao da je krajnje vrijeme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana već i potpisana prije deset godina”, dodao je, prenosi N1.

“To je ne samo pitanje hitnosti, jer tek posle toga da je tek poslije toga je moguć i razgovor povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacija”, rekao je Vučić.

“U skladu sa svim izrečenim, rekao sam da ću u narednim danima i nedeljama da obavim konsultacije kako sa članovima Vlade, tako i sa članovima parlamenta, i svih značajnih društvenih grupa, da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na iplementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam narpavio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, istakao je predsednik Srbije dodajući „ali ne mogu da govorim o tome jer prijedlog nije javan“.

“Posljednje pitanje ticalo se vladavine prava, ne znam šta su rekli u svojoj izjavi, ali ja sam izrazio nadu da ćemo, budući da smo godinama slušali da su neophodne reforme, a mi smo upravo to obavili i zato očekujem da ćemo imati dalju podršku na evropskom putu”, napomenuo je predsednik Srbije.

Pred nama nisu laki dani, mnogo teških odluka, ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora., Jedino što mogu da kažem to je da sam zajedno dao sve od sebe da štitim Srbiju što ću i dalje činiti, naglasio je.

Na početku obraćanje, predsednika Vučić je rekao da će govoriti vrlo kratko i da neće da odgovara na pitanja, a „znate koliko volim da odgovaram“.

Pre Vučića novinarima se na ulazu vile Mir obratio Miroslav Lajčak.

Lajčak je izjavio da su imali intenzivne i otvorene razgovore, da je Vučić pokazao da je spreman za teške odluke u interesu evropske perspektive.

Uveren je da je plan predstavljen u septembru najbolje rešenje i naš posao će se nastaviti u vezi s tim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se popodne sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Diplomatska petorka prethodno je u Prištini imala sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo