14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

19.01.2023 / 20:40 Regija - Derek Chollet

ZSO neće biti kao Republika Srpska, otpriznavanja – traćenje vremena

ZSO neće biti kao Republika Srpska, otpriznavanja – traćenje vremena
Foto: Vijesti.ba

Za Sjedinjene Američke Države je značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali velika je razlika između Republike Srpske i buduće ZSO, rekao je specijalni savjetnik State departmenta Derek Chollet.

„Moram da budem jasan, to nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku“, kazao je Chollet u intervjuu za N1.

On nije htio da govori o pojedinostima koje se tiču mogućih nadležnosti ZSO, rekavši da se ti detalji moraju „izglancati“ kroz dijalog.

Upitan o medijskim nagađanjima oko takozvanog francusko-njemačkog prijedloga, za koji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da uključuje neki vid priznavanja nezavisnosti Kosova, Chollet je takođe rekao da ne želi da govori o pojedinostima.

„SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a (njegov) cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja“, rekao je diplomata.

Za evropski prijedlog kaže da je osnov za pregovore i da je fleksibilan.

Govoreći o mogućem članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, na pitanje kako to ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, rekao je da će biti teško, ali će SAD nastaviti da se zalažu za to.

„Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije“, naglasio je.

Chollet je rekao da su u SAD zabrinuti zbog uticaja Rusije na Balkanu.

Rusija je posljednjih godina pokazala da je spremna da koristi energente da vrši negativan uticaj, kazao je, uz ocjenu da je Moskva u Ukrajini pokazala pravo lice, i da cijeli svijet treba da se ujedini protiv onoga što tamo radi.

Na pitanje o medijskim slobodama, naveo je da se SAD uvijek time bave, i da je prilikom posjete regionu poručio da će s tim nastaviti.

„Medijske slobode su prioritet za SAD u svim dijelovima svijeta“, kazao je Chollet.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo