8°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

18.01.2023 / 16:37 Svijet - Zurich

Ministri finansija Kine i SAD raspravljali o klimi, ekonomiji i međusobnim odnosima

Ministri finansija Kine i SAD raspravljali o klimi, ekonomiji i međusobnim odnosima
Foto: Agencije
Američka ministrica finansija Janet Yellen sastala se u srijedu s kineskim kolegom i obećala da će nastojati upravljati razlikama i “spriječiti da konkurencija postane nešto blizu sukoba”...

...dok dvije zemlje pokušavaju da odmrznu odnose.

Prvi sastanak Yellen licem u lice sa zamjenikom premijera Liu Heom u Zurichu predstavlja prvi kontakt na najvišem nivou između dvije zemlje otkako su se njihovi predsjednici dogovorili prošlog novembra tokom svog prvog ličnog sastanka da traže područja potencijalne saradnje.

Liu je rekao kako je spreman da radi zajedno na traženju zajedničkog jezika između Kine i SAD-a.

- Bez obzira na to kako se okolnosti mijenjaju, uvijek trebamo održavati dijalog i razmjenu mišljenja - rekao je.

U izvještaju američkog ministarstva finansija o njihovom sastanku navodi se kako su se njih dvoje usuglasili da će SAD i Kina više sarađivati na pitanjima finansiranja borbe protiv klimatskih promjena i da će raditi na podršci "zemljama u razvoju u njihovoj tranziciji ka čistoj energiji". U izvještaju se također ukazuje da Yellen planira putovati u Kinu i dočekati svoje kineske kolege u SAD-u u bliskoj budućnosti.

Sastanak dolazi u trenutku kada se američka i kineska ekonomija bore s različitim, ali isprepletenim izazovima u trgovini, tehnologiji i još mnogo toga.

Yellen je, u uvodnom govoru pred novinarima, poručila Liu: "Iako imamo područja neslaganja, i mi ćemo ih se dotaći direktno, ne bismo trebali dozvoliti da nesporazumi, posebno oni koji proizlaze iz nedostatka komunikacije, nepotrebno pogoršaju naše bilateralne ekonomske i finansijske odnose."

Liu je rekao da Kina i SAD moraju ozbiljno da komuniciraju i koordiniraju, javila je kineska televizija Phoenix TV.

Dodao je da obje strane moraju sagledati širu sliku, pokušati pravilno upravljati sporovima i raditi zajedno na održavanju stabilnosti u odnosima, naveo je emiter programa u online izvještaju.

Yellen je rekla da dvije zemlje "imaju odgovornost da upravljaju našim razlikama i spriječe da konkurencija postane bilo šta čak i blizu sukoba".

Obje ekonomije suočene su s vlastitim izazovima.

Kineska ekonomija opet se otvara nakon što je ponovna pojava COVID-19 odnijela deseke hiljada ljudskih života i zatvorila bezbroj firmi. SAD se polako oporavljaju od najviše inflacije u 40 godina, i na putu su da dosegnu zakonski limit duga, postavljajući očekivani politički obračun između demokrata i republikanaca u Kongresu. Pitanje duga je od velikog interesa za Aziju, jer je Kina drugi po veličini vlasnik američkog duga.

Tu je i ruska invazija na Ukrajinu, koja ometa globalni ekonomski rast - i navela je SAD i njihove saveznike da se dogovore o ograničenju cijene nafte za Rusiju u znak odmazde, stavljajući Kinu u tešku poziciju kao prijatelja i ekonomskog saveznika Rusije.

Visoke kamate na globalnom nivou povećale su pritisak na zemlje opterećene dugom koje Kini duguju velike sume.

- Pogrešan politički potez ili poništenje pozitivnih trendova mogli bi učiniti da globalna ekonomija ide u recesiju 2023. - rekao je Josh Lipsky, viši direktor Geoekonomskog centra Atlantskog vijeća.

- Obje zemlje imaju zajednički interes da izbjegnu taj scenarij – kazao je.

Svjetska banka je prošle sedmice izvijestila da će se globalna ekonomija ove godine "opasno približiti" recesiji, predvođenoj slabijim rastom u svim vodećim svjetskim ekonomijama - uključujući SAD i Kinu.

Očekuje se da će zemlje s niskim prihodima patiti od bilo kakvog ekonomskog pada supersila, navodi se u izvještaju, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo