18.01.2023 / 13:55 Rat u Ukrajini - Šef ruske diplomatije

Lavrov: Rusija će ostvariti ciljeve u Ukrajni uprkos 'hibridnom ratu' Zapada

Lavrov: Rusija će ostvariti ciljeve u Ukrajni uprkos 'hibridnom ratu' Zapada
Foto: Agencije

Rusija će ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini uprkos „hibridnom ratu“ koji Zapad vodi protiv Moskve, izjavio je u srijedu šef ruske diplomatije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su ciljevi ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini "određeni osnovnim legitimnim interesima Rusije" i da će biti ispunjeni.

- U Ukrajini ne smije postojati vojna infrastruktura koja predstavlja direktnu prijetnju našoj zemlji - rekao je Lavrov, dodajući da Moskva također namjerava osigurati da prava etničkih Rusa u Ukrajini budu zaštićena.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objasnio je svoju odluku da pošalje vojnike u Ukrajinu 24. februara potrebom da "demilitarizuje" i "denacifikuje" Ukrajinu, kako bi spriječio susjednu zemlju da uđe u NATO i zaštitio njene stanovnike koji govore ruskim jezikom. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili su te argumente kao paravan za ničim izazvan čin agresije.

Govoreći na maratonskoj godišnjoj konferenciji za novinare, Lavrov je odbacio zahtjeve ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za potpuno povlačenje Rusije iz Ukrajine. Također je odbacio ukrajinsko insistiranje na isplati ratne odštete i procesuiranju ratnih zločina kao platformu za buduće razgovore, rekavši da "sa Zelenskim ne može biti razgovora".

Lavrov je naveo da “Zapad donosi sve odluke za Ukrajinu” s ciljem da iskoristi sukob da iscrpi Rusiju. Članice NATO-a pružile su Ukrajini značajnu vojnu pomoć.

- Količina zapadne podrške jasno pokazuje da je Zapad mnogo uložio u svoj rat protiv Rusije. Zapad je taj koji donosi odluke, i donio je odluke za Ukrajinu i bez Ukrajine - kazao je.

Lavrov je ustvrdio da je ruska akcija u Ukrajini "naš odgovor na hibridni rat koji je protiv nas pokrenuo Zapad”.

Rekao je da je Rusija spremna "ozbiljno razmotriti" sve zapadne inicijative o okončanju sukoba, ali je dodao:

- Još nismo vidjeli nikakve ozbiljne prijedloge. Svi budući razgovori Rusije sa zapadnim predstavnicima ne bi trebali biti ograničeni na Ukrajinu.

- Nema smisla razgovarati sa Zapadom samo o Ukrajini. Zapad koristi Ukrajinu da uništi sigurnosni sistem koji je dugo postojao u euroatlantskoj regiji i koji je zavisio od konsenzusa, nedjeljivosti sigurnosti i rješavanja svih pitanja kroz dijalog i saradnju - kazao je.

Lavrov je upozorio da je obračun Rusije sa Zapadom oko Ukrajine dio globalnih političkih promjena koje će se razvijati tokom dugog perioda.

Proces formiranja multipolarnog svjetskog poretka bit će dug; za to će biti potrebna epoha, i sada smo u jeku tog procesa - dodao je.

Naveo je napore Zapada da ometa proširenje saradnje između Rusije i Kine, tvrdeći da oni neće uspjeti.

Lavrov je rekao da odnosi Rusije sa Zapadom "nikada neće biti isti". Optužio je Zapad da ne poštuje potpisane sporazume sa Rusijom.

- Nikada više neće biti situacije da lažete, potpisujete dokumenta i onda odbijate da ih ispunite - rekao je on, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo