16°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

17.01.2023 / 19:20 Svijet - Svetlana Tihanovskaja

SAD uvodi vizna ograničenja za pojedince iz Bjelorusije zbog suđenja liderki opozicije

SAD uvodi vizna ograničenja za pojedince iz Bjelorusije zbog suđenja liderki opozicije
Foto: Agencije
Sjedinjene Američke Države najavile su nametanje viznih ograničenja za 25 pojedinaca iz Bjelorusije, zbog početka suđenja u odsustvu liderki bjeloruske opozicije Svetlani Tihanovskaji.

Suđenje u odsustvu bjeloruskoj opozicionoj čelnici počelo je u Minsku 17. januara u okviru posebnog postupka.

Osim Tihanovskaje u krivičnom "slučaju Koordinacionog vijeća", optuženi su i Marija Moroz, Pavel Latuško, Olga Kovalkova i Sergej Dilevski. Njihov slučaj je istražen u okviru "specijalne istrage".

State Department je saopćio da je to politički motivirano suđenje i nastavak represije vlasti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Optužbe prptv opšorbene čelnice i prodemokratskih aktivista ocijenili su kao neosnovane te kao odgovor najavili uvođenje viznih ograničenja za 25 pojedinaca zbog "umiješanosti u podrivanje demokratije".

"Nećemo stajati po strani dok ovaj režim nastavlja maltretiranje i represiju nad mirnim demonstrantima, demokratskom opozicijom, novinarima, sindikalcima, aktivistima, braniocima ljudskih prava i ostalih ljudi u Bjelorusiji", navodi se u saopćenju State Depratmenta.

Među zvaničnicima kojima će biti uvedene restrikcije su zastupnici Skupštine Bjelorusije, zbog "njihove uloge u donošenju zakona kojim bi se odobrila smrtna kazna za osobe osuđene za navodne pokušaje terorističkih akata".

"Neki od ovih pojedinaca su podržali zakon o oduzimanju državljanstva onima koji su otišli van zemlje, a koji su optuženi za ekstremizam i oduzimanje imovine zbog preduzimanja neprijateljskih radnji prema Bjelorusiji, također u cilju suzbijanja i zastrašivanja demokratske opozicije i civilnog društva", dodaje se.

Uključujući današnju najavu, State Department je poduzeo korake za uvođenje viznih ograničenja za 322 osobe zbog podrivanja demokratije u Bjelorusiji, od predsjedničkih izbora u toj zemlji 2020. godine.

Proces protiv bjeloruske oporbene čelnice i ostalih optuženih odvija u odsustvu, pošto su svi optuženi van granica Bjelorusije.

Svi optuženi se terete za zavjeru radi preuzimanja državne vlasti na neustavan način, stvaranje ekstremističke formacije i rukovodstvo takvom formacijom, javne pozive na sankcije i druge radnje koje imaju za cilj nanošenje štete nacionalnoj bezbjednosti Bjelorusije, izazivanje društvenog neprijateljstva i razdora.

Tihanovskaja je suđenje nazvala "farsom" i "osvetom" snažnog čovjeka Aleksandra Lukašenka, rekavši da joj nije omogućen pristup sudskim dokumentima.

"Ova suđenja uopšte nisu suđenja. To je predstava. To je farsa, ali nema nikakve veze sa pravdom", rekla je 16. januara Tihanovskaja, koja živi u egzilu u Litvaniji.

Lukašenkov režim je je procesuirao i zatvorio veći broj opozicionih ličnosti, novinara i aktivista od masovnih protesta 2020.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo