7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

17.01.2023 / 17:11 BiH - Saopćenje

VSTV sutra imenuje predsjednika Državnog suda

VSTV sutra imenuje predsjednika Državnog suda
Foto: Agencije

Trenutni predsjednik Državnog suda Ranko Debevec pozvan je da sutra predstavi svoj program rada kao jedini kandidat na ovu funkciju, rečeno je tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija je tokom obraćanja medijima kazao da je Komisija za razgovor obavila intervju sa Debevcem i da je on jedini kandidat za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, javlja Birn.

Dodao je da je nakon razgovora održana sjednica Podvijeća, te da je kandidat - Debevec predložen da sutra na Vijeću izloži svoj program rada i da se nakon toga odlučuje o izboru predsjednika Suda BiH.

Lagumdžija se osvrnuo i na rješavanje predmeta korupcije i organizovanog kriminala i rekao da ne može biti zadovoljan sve dok ne bude bio dovoljan broj optužnica, te veći broj osuđujućih presuda.

-Znate da je u fokusu javnosti, pravosuđa i Vijeća da napravimo što efikasniji sistem procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije i u tom kontekstu tražit ćemo od glavnih tužilaca da nam periodično detaljnije podnose izvještaj, da o tom raspravljamo i u kontekstu rasprave da donesemo i određene mjere - pojasnio je Lagumdžija.

Tokom rasprave o pokretanju procedure izbora novih članova Vijeća, odbijen je prijedlog da se žrijebanjem bira spolna i nacionalna struktura novih članova, te izglasan prijedlog da ostane ista struktura.

Ove godine ističe mandat članicama Vijeća Željki Radović iz Okružnog tužilaštva u Doboju, Jadranki Stanišić iz Vrhovnog suda Republike Srpske te Duški Bogojević, koja je izabrana od strane Advokatske komore Republike Srpske.

Predsjednik Lagumdžija je kazao da se nada da će novi Zakon o VSTV-u izmijeniti propise kako ne bi došlo do situacija da se iz istih institucija uvijek bira ista nacionalnost i spol.

-Mislim da je žrijebanje uvedeno kako bi se ovakva procedura izbjegla - rekao je Lagumdžija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo