9°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

16.01.2023 / 17:20 Politika - Brisel

Bećirović sa Stoltenbergom o pristupu BiH članstvu NATO-u

Bećirović sa Stoltenbergom o pristupu BiH članstvu NATO-u
Foto: Vijesti.ba
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je radni sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu NATO-a u Briselu ...

Bosna i Hercegovina će sigurno nastaviti i intenzivirati put prema punopravnom članstvu u NATO, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, dodavši da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama, da ubrza taj put.

Bećirović se danas sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, te je predložio novi pristup intenziviranju NATO integracija Bosne i Hercegovine kroz zajedničku mapu puta prema kojoj bi se Bosni i Hercegovini mogao uputiti poziv za članstvo u NATO u što kraćem roku.

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića je saopšteno da potpuno nova geopolitička situacija traži i od NATO-a i od Bosne i Hercegovine da budu brži, efikasniji i konkretniji, jer promjena evropske bezbjednosne arhitekture ne trpi više nikakvo odugovlačenje.

Na sastanku je naglašeno da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji u junu biti prilika da se ukaže na značaj dinamiziranja puta Bosne i Hercegovine u NATO.

Član Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenje da se zajedničkim snagama može doći do cilja, a to je stabilna regija i funkcionalna Bosna i Hercegovina, koja će aktivno doprinositi regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti.

Najavljeno je da će Bosna i Hercegovina nastaviti aktivnu saradnju sa NATO, ali i saveznicima na bilateralnoj osnovi, kako bi se osnažile operativne odbrambene sposobnosti.

On je naveo da je Bosna i Hercegovina odlučna da doprinosi međunarodnoj bezbjednosti u smislu učešća u NATO operacijama, što je potvrđeno učešćem u dosadašnjim NATO misijama.

Bećirović je zahvalio Stoltenbergu na podršci i naporima koje zajedno sa saveznicima pruža Bosni i Hercegovini, te ga pozvao da što prije posjeti našu zemlju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo