9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

16.01.2023 / 12:14 Zanimljivosti - Obavezni dio prtljaga

Ne krećite na putovanje bez putnog zdravstvenog osiguranja – neka vaše putovanje bude bezbrižnije i sigurnije

Ne krećite na putovanje bez putnog zdravstvenog osiguranja – neka vaše putovanje bude bezbrižnije i sigurnije
Foto: Vijesti.ba

Bilo da se spremate za zimovanje ili već gledate first minute ponude za ljeto, jedna stvar bi trebala da postane obavezni dio vašeg prtljaga, kad god odlazite u inostranstvo (zemlju u regionu ili neku udaljeniju destinaciju) – polisa putnog zdravstvenog osiguranja.

Putovanja su sjajna stvar, makar to bio samo produženi vikend u najbližoj evropskoj metropoli, ali isto tako često mogu biti i nepredvidiva. Zato je umjesto stava „pa nisam valjda takve sreće da se razbolim sad kad sam konačno odlučio/odlučila malo da otputujem“ mnogo jednostavnije obezbijediti pokriće ukoliko do nepredviđenih situacija ipak dođe. Štaviše, da biste na put krenuli potpuno mirni i bezbrižni, nije naodmet osigurati i nekretninu od potencijalnih rizika, poput požara, provale, poplave, krađe ili elementarnih nepogoda.

Svako osiguranje, uključujući putno, povećava sigurnost i pokazuje odgovoran odnos prema onome što se može dogoditi. Rizik od zdravstvenih tegoba uvijek postoji, a kako je medicinska pomoć veoma skupa u inostranstvu, kupovinom polise putnog zdravstvenog osiguranja obezbjeđujete da navedene troškove, u slučaju neželjenih dešavanja, umjesto vas plati osiguravajuća kuća. Kada kod sebe imate taj dragocjeni papir, osigurali ste se da novac namijenjen izlascima ne potrošite na ljekare, ukoliko vas snađe neočekivani napad zubobolje, stomačni virus ili bilo koja slična situacija.

Putno zdravstveno osiguranje može biti pojedinačno, porodično ili grupno. Banke su, pored osiguravajućih kuća, pravo mjesto da se raspitate o mogućim opcijama, jer mnoge imaju ugovore sa osiguravajućim kućama te svojim klijentima nude veoma povoljne uslove. Možete ugovoriti polisu za konkretno putovanje, ali isto tako zaključiti dugoročni aranžman koji vam pruža pokriće tokom čitave godine i to ne samo kada putujete, već i svakog dana, bez obzira gdje se nalazite, 24 sata, 7 dana u sedmici. Prije nego što ugovorite novu polisu osiguranja, provjerite da li ste na neki način možda već pokriveni zdravstvenim osiguranjem u inostranstvu, jer ga banke često nude kao dodati benefit uz platnu karticu, paket tekućeg računa ili neki drugi proizvod ili uslugu.

U zavisnosti od udaljenosti destinacije na koju putujete i starosne dobi osiguranika, da li putujete poslovno ili privatno, sami ili sa porodicom, naknada za polisu putnog zdravstvenog osiguranja se razlikuje. Na informativnim primjerima UniCredit banke Banja Luka možete okvirno odrediti cijenu sedmodnevnog putovanja za jednu osobu ili četvoročlanu porodicu. Sume se kreću od 7 do 23 KM za putovanje od 7 dana, u zavisnosti od visine sume osiguranja i toga da li je u pitanju individualna ili porodična polisa. Kao dodatna pogodnost, u ponudi osiguranja je pokriće i za rekreativno skijanje, posebno popularno u ovom, zimskom periodu, kada je većina destinacija koje putnici biraju upravo ona na planinama. Premija osiguranja je u ovom slučaju veća, ali imajte u vidu da su povrede na stazama relativno česte, čak i kod iskusnijih skijaša, pa je najmudrije na skijanju biti posebno fokusiran i voditi računa o svojoj, ali i sigurnosti ostalih skijaša.

Provjerite unaprijed i to da li ćete ljekarske usluge na odredištu dobiti potpuno besplatno ili djelimično učestvujete u troškovima. Isto tako važna informacija je da li ćete medicinsku pomoć dobiti bez naknade ili refundaciju troškova dobijate tek po povratku u zemlju. Ukoliko je ovo drugo slučaj, predvidite uvijek dio novca za ovakve troškove.

Pripreme za putovanje ipak ne treba kvariti razmišljanjem o mogućim zdravstvenim problemima i nezgodama, no ukoliko se nešto od toga ipak dogodi, prije posjete ljekaru, pozovite broj naveden u polisi za informaciju kojoj ustanovi u mjestu vašeg boravka treba da se obratite. Medicinsku dokumentaciju sa pregleda/intervencija obavezno sačuvajte.

Nema razloga da kupovinu osiguranja odlažete do poslednjeg trenutka, jer se može desiti da je na kraju zaboravite, a ugovaranje polise, upamtite, nije moguće učiniti nakon što ste prešli granicu. Zato osiguranje obezbijedite na vrijeme (najjednostavnije je online), kako biste bezbrižno uživali u zasluženom odmoru. Ukoliko vam je i dom osiguran od različitih rizika svakodnevice, kao što su požar, krađa ili oluja, na put možete krenuti rasterećeni i spremni da se potpuno prepustite uživanju – ili poslu, ukoliko je službeno putovanje u pitanju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo