11.01.2023 / 08:10 BiH - Za 9,6 posto

Očekuje se odluka Vlade FBiH o nižoj cijeni plina

Očekuje se odluka Vlade FBiH o nižoj cijeni plina
Foto: Vijesti.ba

Federalna Vlada će razmatrati zahtjev Energoinvesta za smanjenje cijene prirodnog plina, potvrdio je resorni ministar Nermin Džindić. 

Ukoliko zahtjev dobije odobrenje, računi od plina za ovaj mjesec, bit će umanjeni za 9.6 posto. Džindić smatra da bi se trend opadanja cijena mogao nastaviti i u narednom periodu.

"Mi smo već jučer mišljenje proslijedili ka ministarstvu I dogovorili da će to biti u četvrtak na sjednice federalne vlade. Dakle građani mogu očekivati da od. 1.1 2023 cijena bude manja za 9,6 %. Vjerojatno će ta cijena u narednom kvartalu biti još niža, prema mom mišlljenju vidjet ćemo, jer je poršle godine kvartalno dolazilo do poskupljenja, nadamo se da će kvartalno dolaziti I do smanjenja", kaže Džindić. 

Gazprom export smanjio je prodajnu cijenu, za skoro 5 posto, a cijene mogu biti niže uprkos poskupljenju transportnog sustava u Republici Srpskoj, navode iz Energoinvesta. 

"Gaspromet Pale i Sarajevo gas Istočno sarajevo povećali su cijenu troškova transporta gasa za više od 50% za naredni period, a također je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022 u odnosu na januar 2023. Sve gore navedeno rezultiralo je obračunskom cjenom koja dostavljena Vladi Federacije na odobrenje, a koja je kako je navedeno 9.6 posto manja u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo