10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

09.01.2023 / 13:29 BiH - Neustavni Dan RS

Sokolac i Banja Luka: Na obilježavanju Dodik, Dačić, Mladićev sin

Sokolac i Banja Luka: Na obilježavanju Dodik, Dačić, Mladićev sin
Foto: RTRS

Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju "Mali zejtinlik" u Sokocu počelo je obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je u Sokocu, da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Republike, a 28. februara je donesen Ustav Republike.

Istakao je da nekima smeta godina kada se to desilo, a to je prije oružanih sukoba.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je u ime Republike Srbije Dan Republike Srpske.

Dačić je istakao da je Republika Srpska Ustavom zagarantovana i međunarodnim aktima i to nikakve veze nema sa pitanjem suverniteta ili teritorijalnog integriteta BiH i odlukama raznih sudova.

Cvijeće na spomen-krst položili szu Darko Mladić sin generala Ratka Mladića, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, delegacija saveza opština i gradova Republike Srpske, kao i Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog Republike Srpske puka i Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

U Banjaluci je održan "Hod časti".

U "Hodu časti" učestvovali su porodice poginulih boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, članovi udruženja amputiraca, boračka udruženja, pripadnici komunalne policije, gradske civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne spasilačke jedinice.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo