5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

08.01.2023 / 20:30 Muzika i Film - Zinaid Miki Memišević

Preminuo glumac iz “Boljeg života”: Rođen u Sarajevu, život proveo u Kanadi

Preminuo glumac iz “Boljeg života”: Rođen u Sarajevu, život proveo u Kanadi
Foto: Agencije

Glumac Zinaid Miki Memišević preminuo je u 72. godini u Kanadi u Vankuveru, a tužnu vijest je na društvenim mrežama podijelila njegova supruga Žanka.

Zinaid Miki Memišević rođen je u Sarajevu 26. aprila 1950. godine. Bio je pozorišni i filmski glumac. Iza sebe je ostavio na desetine uloga u teatru, na televiziji i filmu.

Između ostalog svoj trag je ostavio u i popularnim ostvarenjima “Bolji život”, gdje je oživio lik Piletovog rođaka, “Dosije X”, seriji “Pozorište u kuće”, ali i u stranom hitu “DaVinčijev kod”.

Sa suprugom se preselio u Vankuver, a prije nekoliko godina govorio je o životu u Kanadi.

“Kanadu poredim s bivšom pokojnom državom. Ima hiljadu stvari koje ne valjaju, ali deset hiljada koje valjaju”, rekao je tada glumac za “Danas”, a na pitanje da li bi se ikada vratio na tle nekadašnje države odgovorio je: “Kad su me iščupali jednom, mogu me sad bacati gdje god hoće”.

Karijeru je počeo još šezdesetih godina, a igrao je u brojnim naslovima, od „Pozorišta u kući“, preko „Kućne terapije“ i „Boška Buhe“, do „Lovca protiv topa“ i „Zašto je pucao Alija Alijagić“. Kompletnu listu filmova i serija pročitajte na imdb-u.

Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Minje Dedića.

Bio je i glumac Narodnog pozorišta u Beogradu, a predavao je i dikciju u 13. beogradskoj gimnaziji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo