7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

08.01.2023 / 17:56 Politika - Potpredsjednik SDA

Softić: Dodik direktni eksponent Putinove politike na Balkanu

Softić: Dodik direktni eksponent Putinove politike na Balkanu
Foto: FENA

Odluka Milorada Dodika da u jeku ruske agresije na Ukrajinu odlikuje Vladimira Putina mnogo govori o karakteru praznika povodom kojeg je odlikovanje dodijeljeno, a naročito o karakteru vlasti koju Dodik predvodi, ocijenio je potpredsjednik SDA Safet Softić.

Po njegovim riječima, slavljenjem datuma na koji je započeto etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata iz ovog dijela Bosne i Hercegovine, koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici, a zatim odlikovanjem čovjeka koji već godinu dana vodi brutalnu agresiju na Ukrajinu, Dodik i vlast koju on reprezentuje su zacementirali svoje mjesto na mračnoj strani historije.

- Proslava datuma koji je bio uvertira za genocid i ostale ratne zločine i današnje odlikovanje Putina jasna su poruka da Dodik nema namjeru odustati od destruktivne i po mir opasne politike koja koči Bosnu i Hercegovinu i destabilizira situaciju u državi i regionu. Ignorisanje ili neadekvatno reagovanje na takvu politiku od strane Zapada, ili čak potpuno amnestiranje od strane dijela probosanskih snaga i to samo kako bi došli do pozicija u vlasti, očigledno nije odnos koji će spriječiti i zaustaviti Dodika već će mu otvoriti prostor za ostvarivanje zacrtanih ciljeva - smatrea Softić.

Dalje navodi kako je naivno vjerovanje da će se "relaksiranjem odnosa" s njim Dodikova politika promijeniti, "što je mantra koju čujemo od tzv. 'Osmorke', ali i dijela međunarodnih zvaničnika".

- Takav pristup mogao bi imati nesagledive posljedice na stanje u Bosni i Hercegovini. Dok gotovo svu energiju usmjeravaju prema političkim snagama koje su sposobne i odlučne da se suprotstave njegovoj politici, dio međunarodnih predstavnika u našoj zemlji očito zanemaruje opasnosti i činjenicu da je Dodik direktni eksponent Putinove politike na Balkanu - zaključio je Softić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo