9°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

05.01.2023 / 20:38 Svijet - Tokio

Japanski ministar pozvao na 'novi svjetski poredak' protiv autoritarnih režima

Japanski ministar pozvao na 'novi svjetski poredak' protiv autoritarnih režima
Foto: Vijesti.ba

Japanski ministar trgovine i industrije izjavio je u četvrtak da su slobodna trgovina i ekonomska međuzavisnost nakon Hladnog rata ojačale autoritarne režime, i pozvao Sjedinjene Države i druge demokratije koje dijele isto mišljenje da im se suprotstave "novim svjetskim poretkom".

- Autoritarne zemlje stekle su ogromnu moć, kako na ekonomskom tako i na vojnom planu - izjavio je japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Yasutoshi Nishimura u govoru u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

- Moramo ponovo izgraditi svjetski poredak zasnovan na temeljnim vrijednostima slobode, demokratije, ljudskih prava i vladavine prava - dodao je on.

Nishimura je govorio uoči posjete Washingtonu naredne sedmice japanskog premijera Fumija Kishide radi razgovora koji će se odnositi na razna pitanja, uključujući Ukrajinu, Sjevernu Koreju i napetosti Kine s Tajvanom. Tom samitu prethodit će razgovori ministara odbrane i vanjskih poslova dvije zemlje.

Kishida je ove sedmice rekao da će razgovarati o novoj sigurnosnoj politici Tokija u Washingtonu nakon što je Japan prošlog mjeseca objavio svoje najveće vojno jačanje od Drugog svjetskog rata.

Nishimurin poziv na oružje dolazi u jeku rastuće zabrinutosti nakon ruske invazije na Ukrajinu da će Peking i Moskva iskoristiti svoju kontrolu nad energetskim resursima i uticati na proizvodne lance snabdijevanja kako bi spriječili Sjedinjene Države, Japan, Evropu i druge da se suprotstave njihovim diplomatskim i vojnim ciljevima.

Lideri Grupe sedam industrijskih zemalja vjerovatno će razgovarati o tome kako odgovoriti na ekonomsku prisilu kada se sastanu u maju u japanskom gradu Hiroshimi, rekao je Nishimura.

- Možda ćemo morati da izvršimo pripreme da identifikujemo tačke gušenja zemalja koje žele da se uključe u prinudu, a zatim da preduzmemo kontramjere ukoliko bude potrebno - rekao je.

Japanski ministar upozorio je da demokratije moraju zaštititi svoju industrijsku moć i zaštititi se od gubitka tehnologija, posebno onih koje bi se mogle preusmjeriti u vojnu upotrebu.

Pozvao je da se saradnja između Japana i Sjedinjenih Država proširi izvan poluvodiča do biotehnologije, umjetne inteligencije i kvantne nauke.

On je također obećao da će bliže sarađivati s Washingtonom na kontroli izvoza, iako nije rekao da li će Tokio ispuniti sveobuhvatno ograničenje na izvoz opreme za proizvodnju čipova koje je uvela Bidenova administracija u oktobru.

Što se tiče trgovine, Nishimura je ohrabrio Sjedinjene Države da se pridruže Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo nakon što je bivši predsjednik Donald Trump napustio raniju verziju pakta 2017.

Također je rekao da će Japan raditi na "ranom zaključivanju" Indopacifičkog ekonomskog okvira za prosperitet koji je Biden pokrenuo u Tokiju u maju kao dio napora za jačanje ekonomske saradnje s 12 drugih zemalja u regiji, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo