14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

04.01.2023 / 22:52 Svijet - Iran upozorio Pariz

Charlie Hebdo objavio karikature ajatolaha Hamneija

Charlie Hebdo objavio karikature ajatolaha Hamneija
Foto: Vijesti.ba
Iran je danas upozorio Pariz da će reagirati na objavu "uvredljivih" karikatura vrhovnog iranskog vođe ajatolaha Alija Hamneija u francuskom satiričnom časopisu Charlieju Hebdou.

U satiričnom tjedniku danas su objavljeni deseci karikatura koje prikazuju duhovnog i političkog čelnika Islamske Republike.

Riječ je o karikaturama izabranima u okviru natječaja objavljenog u prosincu dok su se u Iranu održavali prosvjedi pošto je 16. rujna u pritvoru umrla Mahsa Amini, iranska Kurdinja uhićena zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja za žene.

"Uvredljiv i nepristojan čin objave karikatura u francuskim novinama usmjerenih protiv vjerskih i političkih vlasti neće ostati bez djelotvornog i odlučnog odgovora", poručio je na Twitteru iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

"Nećemo dopustiti francuskoj vladi da prijeđe granice", dodao je.

Charlie Hebdo je u prosincu protumačio da "ovim međunarodnim natječajem za crtanje karikatura" Hamneija želi poduprijeti "Irance koji se bore za slobodu".

Vlasti tvrde da su stotine ljudi, među kojima pripadnici sigurnosnih snaga, ubijene, a tisuće uhićene u, kako kažu, "pobunama". Optužuju strane sile i oporbene skupine da potiču nerede.

Broj Charlieja Hebdoa koji je izašao danas sadrži nekoliko lascivnih crteža ajatolaha Hamneija i drugih iranskih vjerskih čelnika, a druge karikature osuđuju primjenu smrtne kazne kako bi se zastrašili prosvjednici.

"Tako smo htjeli dati potporu Irankama i Irancima koji riskiraju život kako bi obranili svoju slobodu od teokracije koja ih ugnjetava od 1979.", poručio je u uvodniku direktor časopisa Laurent Sourisseau, poznat pod nadimkom Riss.

Charlie Hebdo je objavio karikature u posebnom izdanju uoči obljetnice krvavog napada na njegov pariški ured 7. siječnja 2015. Napad su počinile osobe koje su rekle da djeluju u ime Al Kaide kako bi osvetile odluku časopisa da objavi karikature proroka Muhameda.

Objava tih karikatura razbjesnila je muslimanske zemlje, a napad 2015. je potaknuo val potpore časopisu diljem svijeta.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo