15°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

31.12.2022 / 15:08 Svijet - Peking

Xi pozvao na jedinstvo dok Kina ulazi u 'novu fazu' Covid politike

Xi pozvao na jedinstvo dok Kina ulazi u 'novu fazu' Covid politike
Foto: Vijesti.ba
Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u subotu na više napora i jedinstva dok zemlja ulazi u "novu fazu" u svom pristupu borbi protiv pandemije, ...

... u prvim javnim komentarima o COVID-19 otkako je njegova vlada promijenila kurs prije tri sedmice i ublažila  rigoroznu politiku zatvaranja i masovnog testiranja.

U televizijskom govoru povodom Nove godine, Xi je rekao da je Kina prevazišla dosadašnje poteškoće i izazove u borbi protiv COVID-19, te da je njena politika bila "optimizirana" kada su situacija i vrijeme to zahtijevali.

- Od izbijanja epidemije, većina kadrova i građana, posebno medicinskog osoblja, radnici na prvoj liniji borbe protiv epidemije hrabro su se nosili s teškoćama i hrabro opstajali - izjavio je Xi.

- Trenutno, prevencija i kontrola epidemije ulazi u novu fazu, još je vrijeme borbe, svi istrajavaju i vrijedno rade, a zora je pred nama. Radimo više, upornost znači pobjedu, i jedinstvo znači pobjedu - kazao je.

Peking je u ovom mjesecu ukinuo svoj prepoznatljivi pristup "nultog Covida” koji se temelji na masovnom testiranju, centraliziranom karantinu i lockdownu - koji je održavao skoro tri godine.

Promjena politike dovela je do vala zaraza širom zemlje, dodatnog pada ekonomske aktivnosti i međunarodne zabrinutosti, pri čemu su Britanija i Francuska postale posljednje zemlje koje su uvele ograničenja za putnike iz Kine.

Odluka Kine da odustane od politike "nultog Covida" uskladila ju je sa svijetom, koji se u velikoj mjeri ponovo otvorio za život s virusom, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo