7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

28.12.2022 / 14:51 Politika - Bećirović - Ali-Khater

Politički odnosi BiH i Katara vrlo dobri, unaprijediti saradnju u turizmu

Politički odnosi BiH i Katara vrlo dobri, unaprijediti saradnju u turizmu
Foto: FENA
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas s ambasadorom Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultanom bin Alijem Al-Khaterom.

Tokom razgovora ocijenili su kako su politički odnosi BiH i Katara vrlo dobri, bez otvorenih pitanja.

Bećirović je naglasio kako je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose s obzirom na brojne mogućnosti u oblasti robne razmjene. Identifikovane su oblasti u kojima postoji mogućnost za ulaganje kao što su infrastrukturni projekti, energetika, proizvodnja vode, organske i halal hrane.

Iskazana je i namjera za još veću saradnju u oblasti turizma, s obzirom na to da je Katar krajem 2019. donio odluku da liberalizira vizni režim prema državljanima BiH, odnosno da omogući dobijanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

Ambasador Al-Khater poručio je kako je Bosna i Hercegovina omiljena destinacija državljana Katara, te je izrazio želju da se dodatno produbi turistička saradnja.

Također, konstatovano je da je do sada realizovan veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi se sa takvom praksom trebalo nastaviti i u narednom periodu.

Poslije brojnih bilateralnih ugovora koji su potpisani između Bosne i Hercegovine i Katara, tokom susreta sagovornici su se složili o potrebi finaliziranja sporazuma koji su u fazi usaglašavanja između dvije države u oblasti pravde, turizma, kulture i drugim poljima saradnje.

Bećirović je čestitao ambasadoru i predstavnicima Države Katar na uspješnoj organizaciji Svjetskog prvenstva u nogometu “Katar 2022”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo