13°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

28.12.2022 / 12:52 Rat u Ukrajini - Moskva

Rusija ima uslov za mirovni plan sa Ukrajinom

Rusija ima uslov za mirovni plan sa Ukrajinom
Foto: Agencije

Ruski zvaničnici iz Kremlja su odbacili plan Volodimira Zelenskog i rekli da svaki mirovni plan za Ukrajinu mora uključivati aneksirane regije.

Kremlj je u srijedu odbacio mirovni plan ukrajinskog predsjednika Zelenskog u 10 tačaka, rekavši da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju uzeti u obzir ono što nazivaju "današnjom realnošću" četiri ukrajinske regije koje su se pridružile Rusiji.

“Ne može postojati mirovni plan za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi s ruskom teritorijom, s ulaskom četiri regije u Rusiju. Planovi koji ne uzimaju u obzir ove realnosti ne mogu biti miroljubivi”, rekao je potparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Rusija je u septembru proglasila ukrajinske regije Donjeck, Luganjsk, Herson i Zaporožje dijelom svoje teritorije nakon referenduma koje su osudile Ukrajina i zapadne zemlje.

Zelenski promoviše svoj mirovni plan u 10 tačaka, koji je prvi put najavio u novembru, razgovarajući o njemu s američkim predsjednikom Bajdenom, između ostalih, i pozivajući svjetske predsjednike da održe Globalni mirovni samit na temelju njega, prenosi "AlArabyia".

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo