7°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

25.12.2022 / 21:50 Politika - Prenosimo

Novo Vijeće ministara u januaru, u Federaciji neizvjesno

Novo Vijeće ministara u januaru, u Federaciji neizvjesno
Foto: Vijesti.ba
O potvrdi imenovanja Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH će u srijedu odlučivati Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Hitna sjednica trebala bi se održati u srijedu u 11 sati. Večernji piše da će nakon izbora Krišto, za što u Zastupničkom domu nova parlamentarna većina, koju čine HDZ BiH, "osmorka" i SNSD ima dovoljno ruku, počet procedura izbora ostalih ministara u Vijeću ministara BiH. Oni će u međuvremenu imati konsultacije s mandatarkom za novi saziv Vijeća ministara. Sada je već poznata raspodjela devet resora, a s imenima se nagađa jer do sada ni jedna stranka nije potvrdila tko će se naći u novome sazivu.

Za imenovanje ministara treba proći istu proceduru provjere te glasovanja u Zastupničkom domu, što sugerira kako bi najdalje do kraja januara mogu biti izabran novi saziv državne vlade.

To, međutim, po svemu sudeći, neće biti slučaj s federalnom Vladom, čiji će izbor, kao i predsjednika te dvoje dopredsjednika Federacije BiH, trebati dosta vještine, objašnjenja, ali je i mnogo kompliciranija procedura izbora, piše Večernji. Trinaest ruku Koalicija između HDZ-a BiH i "osmorke", čiji su dužnosnici potpisali programski sporazum, ima potrebnu većinu u Zastupničkom domu te Domu naroda, no ne i u Klubu Bošnjaka. Tamo, navodno, SDA s partnerom DF-om ima 13 od 23 izaslanika, dok pak "osmorka" ima 10 izaslanika u tome klubu. Prema izmijenjenim odredbama Ustava Federacije BiH i Izbornoga zakona koje je nakon ovih općih izbora nametnuo visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt, svaki klub treba imati potporu najmanje 11 izaslanika kako bi izabrao predsjednika ili dopredsjednika ovoga entiteta. U ovome trenutku takvo što "osmorka" nema, što ne znači da neće imati do trenutka glasovanja, piše Večernji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo