8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

24.12.2022 / 18:36 Regija - Premijer Kosova

Kurti: Barikade se ne mogu beskonačno tolerisati

Kurti: Barikade se ne mogu beskonačno tolerisati
Foto: Agencije
Premijer Kosova Albin Kurti najavio je sastanak s komandantom KFOR-aa Anđelom Mikeleom Ristučijem da bi se razjasnilo kako će se rješavati barikade na sjeveru i istakao da se one ne mogu beskonačno tolerisati.

Kurti je rekao na konferenciji za novinare da će se poslije Božića sastati s komandantom KFOR-a kako bi donijeli odluku.

Uklanjanje barikada postići kroz dijalog

- KFOR nam je tražio neko vrijeme. Dali smo malo vremena, ali smo svjedoci da su danas prošle dvije sedmice otkako je 11 barikada postavljeno sjeverno od rijeke Ibar i onemogućavaju slobodu kretanja - kazao je on.

Kurti je naveo i da se "KFOR uvijek zalagao za mirno i bezbjedno okruženje sa glavnom vrednošću slobode kretanja".

- To je bila glavna vrijednost koju je KFOR afirmisao u ove 23 godine i više posle rata na Kosovu - kazao je Kurti.

Dodao je da su "dali vremena" KFOR-u upravo zato što se, kako je objasnio, sloboda kretanja smatra osnovnom vrijednošću na Kosovu sa stanovišta te misije.

Komandant KFOR-a, general Anđelo Mikel Ristuči je jučer izjavio da uklanjanje barikada treba postići kroz dijalog.

Provokativno pokazivanje sile

Pozvao je sve strane da se uzdrže od, kako je prenijeto, "provokativnog pokazivanja sile" i da se svi angažuju na konstruktivan način kako bi se omogućila bezbjednost i slobodno kretanje na Kosovu.

- KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rješenja se moraju tražiti kroz dijalog - objavio je KFOR u petak.

KFOR je saopćio i da prati stanje na sjeveru Kosova i "imaju pune kapacitete, uključujući osoblje, da obezbijedi mirno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice".

Dodali su i da to mogu da urade bilo gdje na Kosovu, pod mandatom iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo