10°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

22.12.2022 / 19:43 Politika - Vlada RS

Samo dan bio ministar: Dogan najavio podnošenje ostavke

Samo dan bio ministar: Dogan najavio podnošenje ostavke
Foto: RTRS

Novoizabrani ministar porodice, omladine i sporta Dado Dogan potvrdio je za RTRS da će podnijeti ostavku, nakon što u formalnom smislu bude utvrđen izbor Vlade.

Doganovu ostavku ili razrješenje dužnosti prvo je zatražio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iz Socijalističke partije, čiji je Dogan bio prijedlog, tvrde da prilikom kandidature nisu znali da je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog saobraćajne nesreće.

Prije ponoći ministri izabrani u novu Vladu položili su zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Јedan od 16 ministara samo je prenoćio na funkciji. Novoimenovani ministar porodice, omladine i sporta Dado Dogan podnosi ostavku.

Za RTRS je rekao da je 2012. godine u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je i sam učestvovao, jedno lice smrtno stradalo i da je za to djelo krivično odgovarao.

- Saobraćajna nesreća koja se desila iz nehata i za koju sam odgovarao pred zakonima Srpske je bolna tačka u mom životu i što sam se na ovaj način uvjerio da su političke igre bez granica. Nakon što formalno bude utvrđen izbor Vlade, podnijeću ostavku na izabranu dužnost - rekao je Dogan.

Doganovo razrješenje funkcije rano jutros od premijera Radovana Viškovića tražio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Za njega je greška Socijalističke partije koja je prilikom predlaganja kandidata za ministarsku poziciju prećutala počinjeno krivično djelo.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić tvrdi da u Socijalističkoj partiji nisu znali za ove događaje.

- U trenutku kada smo istakli kandidaturu Dade Dogana za ministra u Vladi Srpske nisam imao informaciju da je imao saobraćajnu nezgodu 2012. godine u kojoj je smrtno stradalo jedno lice. Meni je jako žao što je Dado Dogan izložen neprijatnosti i što je neko u javnosti želio da je Socijalistička partija predložila kadar koji je sporan - istakao je Đokić.

Predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović kaže da je neodgovorno što je Dogan prihvatio mandat.

Dodaje da u njenom mandatu predsjednika Republike nije bilo nikakvih posebnih pomilovanja.

- To se nikad ne radi samoinicijativno, prethodno su bila dva pozitivna mišljenja i to sam sinoć provjerila, i ministarstva pravde, i mislim da je bio Okružni sud u Doboju koji je dao pozitivno mišljenje da se briše iz evidencije da bi se lice moglo prijaviti i konkurisati za određeno radno mjesto. Smatram da je neodgovorno da se prihvata mandata, ali i da se nominuje neko ko bi mogao izazvati temu na ovaj način - rekla je Cvijanović.

Uprkos svemu, Republika Srpska je pokazala da je najstabilniji dio BiH, prva je formirala svoje institucije, kaže premijer RS Radovan Višković.

Višković navodi da su ciljevi koje je ostvarila stara, i pred novom Vladom - rast BDP-a, socijalnih davanja, plata i zaposlenosti. Među prioritetima u novom mandatu i demografska obnova Republike Srpske.

- Mi ćemo napraviti i poseban program za mlade u smislu osnivanja biznisa mladih ljudi, povrata uplaćenih poreza i doprinosa za te njihove biznise, olakšice prilikom nabavke prve nekretnine - istakao je Višković.

Višković kaže i da je pred RS izazovna godina u kojoj će fokus Vlade biti očuvanje energetske stabilnosti.

- Republika Srpska da nema energetsku stabilnost koju sada ima, bili bi znatno ugroženi. Mi nemamo te resurse, mi nemamo te kapacitete da, recimo, danas nabavite električnu energiju na berzama po 300 ili 350 evra po megavatsatu i da to date našim građanima za 25 evra. Ako bi nabavljali po jednoj cijeni, onda bi to morali po toj cijeni prodavati - poručio je Višković.

U novi mandat premijer RS ušao je sa nalogom republičkom Inspektoratu za pojačanom kontrolom tržišta, u cilju zaštite građna od nedozvoljenog divljanja cijena.

(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo