17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

22.12.2022 / 17:37 Politika - MST BiH

Košarac: Nezakonito izabrani članovi CIK-a priznaju samo sud svojih partija

Košarac: Nezakonito izabrani članovi CIK-a priznaju samo sud svojih partija
Foto: RTRS
Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da članovi Centralne izborne komisije BiH, koji su nezakonito i mimo raspisanog konkursa imenovani u tu instituciju, priznaju samo sud svojih političkih partija, po čijim instrukcijama očigledno djeluju.

- Krivično djelo nepoštovanja i neizvršavanja odluka Suda BiH počinili su članovi CIK-a, čiji su stranački šefovi lideri SDA, Demokratske fronte i PDP-a, dakle političkih partija koje su ih nezakonito izabrale i koje se danas grčevito bore za vlast i opstanak na političkoj sceni - rekao je Košarac komentarišući odluku četvorice članova CIK-a BiH da ponovo priznaju kao važeći sporni glasački listić sa posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Košarac je dodao da su naloge članovima CIK-a za izvršavanje navedenog krivičnog djela, kojim se ruše odluke najviše zakonodavne institucije Republike Srpske i najviše sudske institucije na nivou BiH, izdale političke partije čijim su liderima puna usta države i borbe protiv političke korupcije i kriminala.

- Današnja odluka članova CIK-a najavljena je dan ranije u sarajevskim medijima bliskim SDA, DF-u i paraobavještajnim krugovima. Ti mediji su 'prorekli' da će za besmislenu odluku o ponovnom priznavanju nevažećeg listića glasati četiri člana CIK-a. Zato je ono što rade nezakonito izabrani članovi CIK-a klasičan primjer zloupotrebe službenog položaja i institucija, kao i političke korupcije i kriminala - poručio je Košarac.

On je pozvao Tužilaštvo BiH da djeluje hitno i po službenoj dužnosti, ne čekajući novu prijavu koju će SNSD svakako podnijeti protiv članova CIK-a BiH koji su odbili da izvrše odluku Suda BiH.

- Pošto je neizvršavanje odluka sudova u svakoj zemlji, pa i u ovoj, krivično djelo, očekujem hitnu reakciju Tužilaštva BiH i procesuiranje pomenutih stranačkih činovnika u CIK-u BiH - zaključio je Košarac za Srnu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo