15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

22.12.2022 / 14:34 Rat u Ukrajini - Dimitro Lubinec

Ukrajina: Vjerujemo da je Rusija nasilno deportirala stotine hiljada djece

Ukrajina: Vjerujemo da je Rusija nasilno deportirala stotine hiljada djece
Foto: Vijesti.ba
Ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec rekao je da bi broj djece koja su "nasilno deportirana" u Rusiju mogao doseći i nekoliko stotina hiljada.

Ukrajinske su vlasti za sada potvrdile identitet više od 13.000 djece deportirane u Rusiju, rekao je na televiziji povjerenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava, a prenosi Sky news.

- Ne znamo tačan broj odvedene ukrajinske djece, ali, prema našim podacima, možemo pretpostaviti da su stotine hiljada ukrajinske djece prisilno deportirane - rekao je.

Istražitelji su u nedavno oslobođenom Hersonu otkrili i posebnu ćeliju u "komori za mučenje", gdje su djeca navodno bila zatočena i maltretirana, dodao je.

- Nakon oslobađanja područja regije Herson lično sam posjetio grad Herson i tamo smo vidjeli mučilište, gdje je, prema svjedočenju ljudi koji su tamo bili zatočeni, bila posebna ćelija za djecu. Tako se i zvala: "dječja soba". Nije se razlikovala od ostalih ćelija, bila je u vrlo hladnom i vlažnom podrumu - rekao je Lubinec, a prenosi Sky news koji dodaje da njegove tvrdnje nije bilo moguće provjeriti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo