17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

22.12.2022 / 13:55 Regija - Voditelj izaslanstva EU

Giaufret: Proces proširenja je dobio novi zamah, vrijeme je za odlučne akcije

Giaufret: Proces proširenja je dobio novi zamah, vrijeme je za odlučne akcije
Foto: FENA
Voditelj izaslanstva Europske unije u Srbiji Emanuele Giaufret izjavio je danas da je proces proširenja dobio novi zamah i da je sada vrijeme za poduzimanje odlučnih akcija.

"Reforme i usklađivanje s EU politikom dovest će zapadni Balkan u EU, što je naš strateški interes", izjavio je Giaufret novinarima pred početak panela "Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Europi" u Beogradu.

Giaufret je kazao da je tijekom predsjedavanja Češke Vijeću EU bilo mnogo prilika i izazova za zapadni Balkan, podsjetivši na otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, davanje statusa kandidata BiH i odobravanje vizne liberalizacije za Kosovo.

"Ovo je vrijeme mogućnosti. Vrijeme za poduzimanje odlučnih akcija, nije vrijeme za oklijevanje", rekao je Giaufret.

Također rekao je da se danonoćno radi na pronalaženju rješenja za situaciju na sjeveru Kosova kako bi se mirno uklonile barikade, predstavnici Srba vratili u institucije te osiguralo poštivanje obveza preuzetih u dijalogu.

"Radimo danonoćno kako bi našli rešenje za trenutačnu krizu i uvjete za mirno uklanjanje barikada, da se Srbi vrate u institucije, gdje imaju važnu ulogu. Moramo se vratiti agendi dijaloga jer je to jedini način za pronalazak rješenje i odgovor na probleme građana", rekao je Giaufret.

Veleposlanik je naglasio da se svi dogovori postignuti u dijalogu moraju brzo provesti, uključuj i Zajednicu srpskih općina.

Misija EULEX pojačala je prisutnost svojih snaga na sjeveru Kosova jer smatra da je situacija na tom području nestabilna.

"Pažljivo pratimo sigurnosnu situaciju u sjevernom dijelu Kosova našom pojačanom prisutnošću na terenu. Pripadnici naše specijalne jedinice policije iz Poljske i jedinice Europske žandarmerije iz te zemlje provode nadzorne ophodnje, uključujući pješačke ophodnje u sjevernoj Mitrovici i Zvečanu", navodi se u priopćenju, prenosi Beta.

Ceste na sjeveru Kosova, kao i prema administrativnim prijelazima Jarinje i Brnjak, blokirane su već 13 dana nakon što su lokalni Srbi postavili barikade zbog uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Kosovski Srbi organizirali su danas s početkom u 12 sati prosvjed u povodu izjave kosovskog premijera Albina Kurtija da uklanjanjem barikada ne mogu biti isključene žrtve.

Radiotelevizija Srbije javlja da je prosvjed održan u mjestu Rudare na sjeveru Kosova gdje su prosvjednici nosili srpsku zastavu od 250 metara uz poruku da Srbima nitko ne može oduzeti Kosovo te da je uoči prosvjeda kosovska policija postavila blokade na magistralnoj cesti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo