6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

21.12.2022 / 18:16 Svijet - Washington

Zelenski vojnim avionom sletio u SAD, večeras će govoriti pred Kongresom

Zelenski vojnim avionom sletio u SAD, večeras će govoriti pred Kongresom
Foto: Vijesti.ba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sletio je u Sjedinjene Američke Države.

Na putu je prema Washingtonu, gdje će se prvo susresti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris, javila je novinarka CBS-a.

Potom će održati zajedničku press konferenciju, a nakon toga ide u Kongres gdje će se obratiti zastupnicima oba doma.

Bivša glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, dobro upućena u odnose snaga u Washingtonu, na Twitteru je objavila zanimljivu teoriju o tome zašto je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski po prvi put u 300 dana od početka rata napustio Ukrajinu i zaputio se u SAD, gdje će razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, te će održati govor u Kongresu.

- Očekujte duge i itekako zaslužene ovacije kad se Zelenski večeras obrati Kongresu. On ne bi otišao na to putovanje da se podrška Ukrajini u SAD-u ne smanjuje u trenucima kad Rusi uništavaju izvore energije i bombardiraju gradove - napisala je Psaki u svom postu.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi objavila je pisanu izjavu u kojoj "ohrabruje parlamentarce da budu fizički prisutni večeras" na sjednici posebno posvećenoj demokratiji, na kojoj će se zastupnicima obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, "koji je na putu prema SAD-u."

- Ukrajinski borci za slobodu, suočeni sa stravičnim zločinima Vladimira Putina, inspirirali su svijet svojom nepokolebljivom voljom i nesalomljivim duhom. Bore se protiv ruske brutalne i neopravdane invazije - napisala je Pelosi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo