18°C
Mostar 21°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

21.12.2022 / 17:13 Regija - Premijerka Srbije

Brnabić o Kosovu: Na rubu smo oružanih sukoba

Brnabić o Kosovu: Na rubu smo oružanih sukoba
Foto: Facebook
Situacija na Kosovu bila je jedna od tema na sjednici Nacionalne konvencije o Evropskoj uniji u Srbiji. Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić je svoje obraćanje na toj sjednici zaključila molbom organizacijama civilnog sektora...

...da se oglase povodom stanja na Kosovu, navodeći da je situacija tamo "na rubu oružanih sukoba".

Posljednja molba

- Moja posljednja molba, a tiče se europskih integracija i izuzetno je važno za naše europske integracije, je da u ovom trenutku damo sve od sebe, svi zajedno, da pokušamo nekako sačuvati mir. Mi smo zaista na rubu oružanih sukoba, zahvaljujući unilateralnim potezima Prištine. Ja vas molim, prije svega organizacije civilnog društva, čiji je osnovni cilj zaštita ljudskih prava, ja vas molim da se oglasite povodom torture koju proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji - rekla je Brnabić.

Dodala je da advokat uhapšenog bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića 12 dana ne može doći u kontakt sa svojim klijentom.

- To je razlog za postavljanje barikada na sjeveru Kosova - rekla je Ana Brnabić i dodala: "Vjerujem da se međusobno živciramo, ali važan je dijalog."

Razočarana sam međunarodnom zajednicom

Podsjetimo, Brnabić je prije dva dana kazala za RTS da su Srbi na sjeveru Kosova na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava i "ništa više od toga". Brnabić je istaknula da se plaši eskalacije, ali da će Srbija učiniti sve da se sačuvaju mir i kakva-takva stabilnost.

Poručila je da je duboko razočarana reakcijom međunarodne zajednice te odgovorom međunarodne zajednice na, kako kaže, niz provokacija Albina Kurtija prema Srbima.

Kaže da se za Srbe na Kosovu u Bruxellesu i Washingtonu čuje samo kada su na barikadama. "A ni tada nas ne čuju baš dobro", rekla je.

- Srbi su na sjeveru tražili samo da se poštuju osnovna ljudska prava i da se zna gdje je privedeni Dejan Pantić i da je dobio lijekove. Imate sve evropske institucije koje sve šutke gledaju, nijemo promatraju - rekla je Brnabić za RTS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo