11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

21.12.2022 / 16:33 BiH - Sud BiH

Izrečena prvostepena presuda u predmetu Željko Kraljević i drugi

Izrečena prvostepena presuda u predmetu Željko Kraljević i drugi
Foto: Arhiv
Sud Bosne i Hercegovine je, nakon održanog javnog glavnog pretresa, donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Željko Kraljević i drugi, kojom je optuženi Željko Kraljević oglašen krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo...

...porezna utaja ili prevara, za koje krivično djelo je Sud optuženom izrekao uvjetnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno određuje da se ova kazna neće izvršiti, ako optuženi u roku od dvije godine, od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Optuženo pravno lice Konstruktor-Neretva d.o.o. Čapljina odgovorno je za počinjenje krivičnog djela porezne utaje ili prevare, s tim u vezi Sud je optuženom pravnom licu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM, koju je pravno lice dužno platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Istovremeno, od optuženog pravnog lica Konstruktor-Neretva d.o.o. Čapljina oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 28.097,00 KM koji novčani iznos je optuženo pravno lice dužno uplatiti u korist budžeta BiH u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate.

Optuženi Željko Kraljević je oglašen krivim da je u periodu od 1.1.2016. do 10.11.2016. godine u svojstvu direktora i odgovorne osobe u pravnoj osobi Konstruktor-Neretva d.o.o. Čapljina, umanjio obavezu navedene pravne osobe prema Upravi za indirektno-neizravno oporezivanje BiH i ostvario porezni kredit PDV-a u ukupnom iznosu od 28.097,00 KM, te je za navedeni iznos oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Nadalje, optuženo pravno lice Konstruktor-Neretva d.o.o. Čapljina oglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protupravno ostvarenom imovinskom koristi u ukupnom iznosu od 28.097,00 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Željko Kraljević, saopćeno je iz Suda BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo