17°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

20.12.2022 / 19:04 Rat u Ukrajini - Frank-Walter Steinmeier

Njemački predsjednik traži od kineskog da iskoristi svoj utjecaj na Putina

Njemački predsjednik traži od kineskog da iskoristi svoj utjecaj na Putina
Foto: Vijesti.ba
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier zatražio je u telefonskom razgovoru od kineskog predsjednika Xi Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina ...

... kako bi okončao rat u Ukrajini, priopćio je ured njemačkog predsjednika.

"Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier telefonirao je kineskom predsjedniku Xi Jinpingu. Predsjednik je istaknuo zajednički interes Kine i Europe da se okonča rat. Zatražio je od Xi Jinpinga da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju i da utječe u tom smislu na Putina", navodi se u priopćenju.

U razgovoru, koji je trajao sat vremena, bilo je riječi i o bilateralnim odnosima te o aktualnoj situaciji u Kini u vezi koronavirusa. Od početka rata u Ukrajini, Zapad pokušava izvršiti pritisak na Kinu koju kritizira zbog njezine bliskosti s Moskvom.

Tijekom nedavnog posjeta njemačkog kancelara Olafa Scholza Kini, Xi Jinping je službeno izrazio svoje protivljenje nuklearnoj eskalaciji rata u Ukrajini. Steinmeier je zahvalio kineskom predsjedniku na jasnom odbacivanju nuklearnih prijetnji iz Rusije, navodi se u priopćenju. Unatoč napetim odnosima s Pekingom u zadnje dvije godine, EU traži potporu kineskog čelnika u cilju okončanja rata u Ukrajini.

Scholz je početkom studenog bio prvi čelnik skupine G7 koji je posjetio Kinu od početka pandemije koronavirusa. Posjet je izazvao mnogobrojne kritike, ali Scholz brani potrebu dijaloga s Pekingom. Telefonski razgovor između njemačkog predsjednika i njegova kineskog kolege održan je u povodu pete godišnjice bilateralnih odnosa Njemačke i Kine.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo