11°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

20.12.2022 / 17:22 Svijet - Sergej Veršinin

Moskva optužila SAD za “ilegalni globalni lov američkih obavještajaca za Rusima”

Moskva optužila SAD za “ilegalni globalni lov američkih obavještajaca za Rusima”
Foto: Vijesti.ba
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin rekao je da više od 60 ruskih "talaca" služi kazne zatvora u Sjedinjenim Državama, što je po njemu rezultat ilegalnog globalnog lova američkih obavještajaca za Rusima.

Veršinin je to rekao u intervjuu za rusku agenciju RIA-u objavljenom u utorak, u trenutku kada Washington traži novi razmjenu zatvorenika s Moskvom. Nije rekao koliko bi ljudi time moglo biti obuhvaćeno.

“Ukupan broj ruskih državljana (u američkim zatvorima) koji su zapravo taoci veći je od 60”, rekao je.

Nije iznio nikakve dokaze da su oni osuđeni na zatvor iz političkih razloga ili iz nekog drugog neopravdanog razloga, ali je rekao da u SAD-u općenito vlada proturusko raspoloženje i da je to njegovo stajalište.

SAD su ranije ovog mjeseca pustile na slobodu ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je služio kaznu od 25 godina zatvora, razmijenivši ga za Brittney Griner, američku košarkašicu zatvorenu u Rusiji zbog posjedovanja droge.

Američki mediji izvijestili su da je Rusija odbila uključiti Paula Whelana, američkog marinca osuđenog 2020. zbog špijunaže, u tu razmjenu.

Po američkim medijima, Rusija traži puštanje na slobodu Vadima Krasikova, koji je 2019. osuđen zbog ubojstva čečenskog disidenta u Berlinu, kao zamjenu za Whelana. Njemačke vlasti navodno su odbile u tome sudjelovati.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo