18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

20.12.2022 / 16:47 Politika - Član PBiH

Bećirović - Pacuretu: Odnosi BiH i Rumunije veoma dobri, bez otvorenih pitanja

Bećirović - Pacuretu: Odnosi BiH i Rumunije veoma dobri, bez otvorenih pitanja
Foto: FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas sa ambasadorom Rumunije u BiH Antonom Pacuretuom.

Pacuretu je uručio Bećiroviću pismo predsjednika Rumunije Klausa Wernera Iohannisa, kojim mu je čestitao na izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine te poželio uspješan mandat, uz želju za dodatno jačanje odnosa dviju država.

Bećirović je zahvalio na podršci Rumunije za davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te istakao da su evropski i evroatlantski put naše zemlje prioriteti od strateškog značaja za trajnu sigurnost, stabilnost i prosperitet svih njenih naroda i građana. Pri tome, podvukao je Bećirović, treba biti svjestan da provođenje reformi koje od nas očekuje Evropska unija nije značajno samo zbog ubrzanja našeg evropskog puta, već i zbog stvaranja boljih uslova života za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su odnose Bosne i Hercegovine i Rumunije ocijenili kao veoma dobre, bez otvorenih pitanja, uz brojne mogućnosti unapređenja saradnje na svim poljima, a naročito u domenu ekonomije. To se posebno odnosi na oblasti u kojima postoji značajan potencijal za saradnju, kao što su su poljoprivredna proizvodnja, informacione i komunikacijske tehnologije, itd.

Bećirović i Pacuretu razgovarali su i o ugovornom regulisanju odnosa Bosne i Hercegovine i Rumunije, pri čemu su istakli potrebu nastavka procedure zaključivanja međudržavnih sporazuma, kao što su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije, o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja i upravljanja vanrednim situacijama, Sporazum o cestovnom prometu sa Protokolom, Protokol o razumijevanju i saradnji u oblasti sporta između Ministarstva sporta Rumunije i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, itd, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo