9°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

20.12.2022 / 16:27 Rat u Ukrajini - Potresna svjedočenja

Objavljeni presretnuti telefonski razgovori ruskih vojnika

Objavljeni presretnuti telefonski razgovori ruskih vojnika
Foto: Reuters
Ukrajinska vojska presrela je mnoštvo telefonskih poziva između ruskih vojnika i njihovih porodica zbog sigurnosnih propusta, a neki od tih razgovora ukazuju na stanje u ruskoj vojsci na bojnom polju.

Kako navodi Guardian, na liniji fronta, u blizini istočnog ukrajinskog grada Limana, je 8. novembra oko 15:10 ruski vojnik po imenu Andrej odlučio je da ignoriše naređenja svojih pretpostavljenih i neovlaštenim mobilnim telefonom pozove svoju majku.

“Niko nas ne hrani, mama. Naša snabdjevanje je s***, da budem iskren. Vodu crpimo iz lokvi, a zatim je procijedimo i pijemo”, rekao je on majci.

Ruske snage su tada već nedeljama bile u Donjeckoj oblasti. Liman, koji su Rusi zauzeli u maju, oslobodile su ukrajinske snage u oktobru.

Andrej je majci rekao da su sva dana ranije ruske snage počele da gađaju ukrajinske položaje fosfornim bombama, te da nije bilo ništa od obećanja o isporukama municije koje bi mogle preokrenuti stanje na bojnom polju.

“Gdje su projektili kojima se Putin hvalio? Pred nama je visoka zgrada. Naši vojnici je ne mogu pogoditi. Treba nam jedna krstareća raketa Kalibar i to je to”, rekao je on.

Andrej je uvjerio svoju majku, koja živi u Kostromi u Rusiji, da će biti dobro.

“Uvijek se molim mama. Svako jutro”, rekao je on.

“Ne smijemo se povučeni jer će nas upucati”

Ostaje nepoznato da li su njegove molitve uslišene. Novinari Guardiana su se obratili njegovoj majci koja je samo kratko rekla da njen sin nije s njom, rasplakala se i spustila slušalicu.

Sadržaj razgovora vojnika i majke, koji je trajao pet minuta i 26 sekundi, danas se može čuti i pročitati jer ga je presrela ukrajinska vojska i prenijela novinarima Guardiana.

Među drugim razgovorima do kojih je došao ovaj list je i razgovor od 6. novembra između oca i kolege njegovog sina, koji je poginuo.

“Pojačanja: ne; komunikacija: ne”, odgovorio je jedan vojnik na pitanja ožalošćenog roditelja o statusu muškaraca koji su preživjeli ukrajinski napad.

“Rekli su da nam nije dozvoljeno da se povučemo. U suprotnom, možemo biti upucani”, rečeno je ovom ocu.

U trećem presretnutom razgovoru od 26. oktobra, vojnik u oblasti Donjecka govori svojoj ženi kako je sa još trojicom pobegao od krvoprolića i razmišljao o predaji.

“U vreći sam za spavanje, sav mokar, kašljem, generalno s***. Dozvoljeno je da svi budemo zaklani”, rekao je vojnik.

Supruga ovog vojnika odbila je dati izjavu za ovaj list.

Nedostatak sigurnosti u ruskim komunikacijama

To su samo tri od nekoliko hiljada poziva između vojnika u rovovima ili naprednim položajima koje su ukrajinski stručnjaci prisluškivali, proučili u potrazi za isječcima obavještajnih podataka i onda, tamo gdje postoji propagandna vrijednost, objavili.

Na početku rata je nedostatak sigurnosti oko ruskih komunikacija bio toliki da su čak i amateri prisluškivali razgovore o strategiji između vojnih komandanata, jer je ruska vojska koristila otvorene radio frekvencije.

To je, prema riječima stručnjaka Dmitrija Alperovitcha koji vodi organizaciju Silverado Policy Accelerator, sve rjeđe.

Niz medijskih članaka zasnovanih na presretnutim informacijama o kršenju ljudskih prava u Buči i sve lošijem moralu u vojsci doveli su do toga da ruske snage zaoštre pravila do određene mjere. Međutim, prema riječima Alperovitcha, to nije dovoljno.

“I dalje imate puno vojnika koji donose mobilne telefone na liniju fronta koji žele da razgovaraju sa svojim porodicama i oni su ili presretnuti dok idu preko ukrajinskog telekomunikacionog provajdera ili presretnuti putem zraka. To ne predstavlja preveliku poteškoću za ukrajinske bezbjednosne službe”, rekao je on.

Brzi kurs, loša bezbjednost

Kako je za Guardian izjavio bivši zvaničnik Kremlja koji je tražio da ostane anoniman, ogroman broj poziva vrlo jasno ukazuje na slabosti ruske vojske.

“Bezbjednost je oduvek bila haos, kako u vojsci tako i među zvaničnicima odbrane”, rekao je on, te ispričao kako je ministarstvo odbrane Rusije 2013. godine pokušalo natjerati svo osoblje zamjeni iPhone mobitele pametnim mobitelima Yoto, ruske proizvodnje.

“Ali svi su nastavili koristiti iPhone kao drugi mobilni jer je bio mnogo bolji. Samo bismo držali iPhone u pretincu za rukavice u autu dok se ne vratimo s posla. Na kraju je ministarstvo odustalo i prestalo da se bavi time. Ako vrh ne shvata bezbjednost veoma ozbiljno, kako možete očekivati bilo kakvu disciplinu u vojsci?”, izjavio je bivši zvaničnik.

Krajem septembra Vladimir Putin je najavio “djelimičnu mobilizaciju” 300.000 rezervista i “onih sa prethodnim vojnim iskustvom”.
Bivši ruski zvaničnik je rekao da je to samo pogoršalo bezbjednosnu situaciju.

“Vojnici dobijaju brzi kurs o tome kako da ne odaju osjetljive informacije, ali to je uglavnom samo za pokazivanje. Komandanti se pretvaraju da predaju [kurs], a vojnici se pretvaraju da slušaju. Čak i sada vidimo da vojnici i dalje koriste društvene mreže i pričaju svojim ženama i majkama o ratu, ponekad otkrivajući svoju lokaciju”, rekao je.

“Jednostavno nema discipline i biće samo gore sada kada su mobilisali 300.000 ljudi koji će biti jedva obučeni. Mobilizirani vojnici će se uplašiti u ratnoj zoni i, naravno, pokušat će se javiti kući”, dodao je on.

Doktrina zasnovana na kažnjavanju

Bivši zvaničnik Kremlja rekao je da Putin na teži način shvata da je njegovoj vojsci prijeko potrebna modernizacija i da sovjetski model više nije pogodan.

“Doktrina vojske je zasnovana na kažnjavanju, tako da vojnici budu kažnjeni ako zabrljaju, ali niko ih uopće ne pokušava spriječiti da daju informacije. Greške će se događati dok ne promijene cijelu filozofiju”, rekao je.

(Vijesti.ba / The Guardian)

Izdvajamo