6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

20.12.2022 / 15:53 Svijet - Žestoke kritike

Turska ljuta na Švedsku zbog odbijanja izručenja novinara

Turska ljuta na Švedsku zbog odbijanja izručenja novinara
Foto: Agencije

Turska je u utorak žestoko kritikovala odbijanje Švedske da izruči vrhunskog novinara kojeg je Ankara tražila u zamjenu za ratifikaciju kandidature Stockholma za članstvo u NATO-u.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi da Švedska vrati desetke ljudi za koje sumnja da su umiješani u neuspjeli državni udar 2016. ili da su bili u članstvu zabranjene kurdske milicije koju Washington i Evropska unija nazivaju "teroristima".

Međutim, glavni urednik novina Today's Zaman Bulent Kenes bio je jedina osoba koju je Erdogan izdvojio po imenu.

Švedski Vrhovni sud naveo je rizik da će Turska vršiti "progon na osnovu političkih uvjerenja ove osobe" kada je blokirao zahtjev u ponedjeljak.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da presuda prijeti da će poremetiti težak napredak koji su strane postigle kroz višemjesečne razgovore.

- Odbijanje našeg zahtjeva za izručenje Bulenta Kenesa je veoma negativan razvoj događaja - rekao je Cavusoglu novinarima.

Cavusoglu je naglasio da je švedsko izručenje ranije ovog mjeseca jednog čovjeka osumnjičenog za članstvo u zabranjenoj kurdskoj pobunjeničkoj grupi bilo nedovoljno da dobije odobrenje Turske.

- Ako očekuju da mogu vratiti jednu osobu i onda zatvoriti ovu aferu, to nije realno. Ne želimo više čuti dobre riječi iz Švedske i Finske, želimo vidjeti konkretne korake - rekao je Cavusoglu.

Švedska i Finska prekinule su decenije vojne nesvrstanosti i odlučile da podnesu zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo