3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

20.12.2022 / 14:16 Kultura - Sarajevo

U Bošnjačkom institutu predstavljene knjige 'Put u Foču' i 'Bibliografija Adila Zulfikarpašića'

U Bošnjačkom institutu predstavljene knjige 'Put u Foču' i 'Bibliografija Adila Zulfikarpašića'
Foto: FENA

U okviru programa "Godišnje završne svečanosti Bošnjačkog instituta -Fondacije Adila Zulfikarpašića" upriličeno je predstavljanje knjiga "Put u Foču" Adila Zulfikarpašića i "Bibliografija Adila Zulfikarpašića" autorice Narcise Puljek -Bubrić.

O knjigama su govorili Faris Gavrankapetanović, Safet Bandžović, Mesud Šadinlija, Hilmo Neimarlija, Lejla Kodrić-Zaimović i Narcisa Puljek -Bubrić.

Narcisa Puljek-Bubrić kazala je da "Bibliografija Adila Zulfikarpašića" sadrži 724 bibliografske jedinice.

- Bibliografija obuhvaća vrlo dug period njegovog opusa - od prvog intervjua 1959. do posljednjeg intervjua 2006. godine. Osim intervjua tu je i njegov autorski rad - navela je ona.

Puljek-Bubrić kazala je da je većina fonda bila dostupna, sakupljena u arhivu Bošnjačkog instituta, dok je dio trebalo prikupiti.

Knjiga "Put u Foču" Adila Zulfikarpašića sadrži tekst "Put u Foču", objavljen prvi put 1957. godine (Muslimanska biblioteka u Beču, Godišnjak 1957.).

Safet Bandžović je kazao da je jedan od dugoročnih planova Instituta proučavanje imena, djela i misli Adila Zulfikarpašića.

- Ove godine se navršava 65 godina od pisanja teksta "Put u Foču" i 80 godina od događaja koje opisuje. Priređeno je kritičko izdanje tog teksta, s obzirom na to da se tekst nalazi na internetu i da ima više verzija. Ovo je autentično tumačenje tog teksta, tako da smo tu priču zaokružili i Bošnjački institut stoji iza toga - naveo je Bandžović.

On je kazao da iduće godine Bošnjački institut planira organizovati konferenciju povodom godišnjice osnivanja Liberalnog saveza Bošnjaka u čijem osnivanju je učestvovao Adil Zulfikarpašić.

Prije promocije upriličeno je u klubu Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića druženje sa donatorima Bošnjačkog instituta koji su u 2022. godini svojim poklonima obogatili bibliotečke, umjetničke i arhivske fondove Instituta.

Tokom druženja uručene su zahvalnice Enesu Durmiševiću, Kemalu Zukiću, Ermini Jalimam, Đenani Arnautović, Mehmedu Jahiću, Erzadu Mikiću, Salki Šariću, Elidi Taljić, Seadu Čerku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo