6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

19.12.2022 / 18:47 Rat u Ukrajini - Britanski premijer

Sunak: Razgovori o prekidu vatre u Ukrajini trenutno su besmisleni

Sunak: Razgovori o prekidu vatre u Ukrajini trenutno su besmisleni
Foto: Vijesti.ba
Razgovori o prekidu vatre u Ukrajini besmisleni su u trenutnoj situaciji sve dok se ruski vojnici nalaze u toj zemlji, izjavio je u ponedjeljak britanski premijer Rishi Sunak.

- Moramo biti jasni da je svaki jednostrani poziv Rusije na prekid vatre potpuno besmislen u trenutnom kontekstu. Mislim da bi to bio lažan poziv. Rusija bi ga koristila da se pregrupira, pojača svoje vojne snage, i dok se ne povuku s osvojenih teritorija, ne može i ne bi trebalo biti pravih pregovora - izjavio je Sunak, navodi njegov ured u saopćenju nakon sastanka s njegovim kolegama iz Združenih ekspedicijskih snaga (JEF).

Pozvao je zapadne zemlje da nastave pružati vojnu pomoć Ukrajini.

- To znači više sistema protivzračne odbrane, to znači artiljeriju, znači oklopna vozila. S naše strane u Ujedinjenom Kraljevstvu, obećali smo da ćemo u narednoj godini izjednačiti ili nadmašiti 2,3 milijarde funti pomoći koju smo pružili ove godine, i nadam se da ću ohrabriti i druge iz naše grupe da učine sve što mogu da nastave snažnu podršku Ukrajini - izjavio je britanski čelnik.

Prema riječima britanskog premijera, zemlje JEF-a mogu učestvovati u izradi sigurnosnih garancija Ukrajini nakon završetka sukoba. Osim toga, Sunak je pozvao Zapad da pooštri pritisak sankcijama na Rusiju kako bi oslabila svoj ekonomski potencijal.

Osnovane 2014. godine, Združene ekspedicione snage (JEF) su vojne snage pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva koje sačinjavaju Danska, Finska, Estonija, Island, Latvija, Litvanija, Nizozemska, Švedska i Norveška. Zemlje JEF-a povremeno održavaju zajedničke vojne vježbe, prenosi TASS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo