14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

19.12.2022 / 17:57 Obrazovanje - Sarajevo

Roditelji iz škole Grbavica 1 traže da se nastavniku pedofilu da otkaz

Roditelji iz škole Grbavica 1 traže da se nastavniku pedofilu da otkaz
Foto: N1
Nakon što je Samir Alihodžić, nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja otplatio jednogodišnju zatvorsku kaznu za bludne radnje nad maloljetnicama te se potom vratio na posao, roditelji Osnovne škole Grbavica 1 u Sarajevu... 

...ultimativno traže da se Alihodžić uruči otkaz.

“Ostaje naš zahtjev koji ćemo usmeno i pismeno predati upravi škole. To je jedini zahtjev da se nastavnik fizički udalji, na način da se njemu da otkaz i na način ne bi bio među maloljetnom djecom. Nemamo više šta reći, ne želimo otvarati prostor za bilo kakvu diskusiju. Nema se ni o čemu razgovarati. Ovdje nastupamo kao roditelji i nemamo šta drugo tražiti. I druge stvari u ovom momentu i ovakvom kontekstu nas ne interesuju, jer ne dolazimo ovdje sa svojim profesionalnim pozicijama da razgovaramo sa drugim stvarima, nego dolazimo isključivo kao roditelji čija djeca pohađaju ovu školu” – rekao je Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća roditelja OŠ “Grbavica 1”.

Naime, Vijeće roditelja zahtjeva da uprava škole na čelu sa direktorom bez odlaganja postupi u skladu zakonom te udalji Alihodžića sa radnog mjesta nastavnika, uz nemogućnost daljeg obavljanja bilo kakvog posla gdje se dovodi u kontakt sa maloljetnom djecom koja pohađaju školu. Roditelji ističu da su se na dan pravosnažnosti presude stekli zakonski uslovi da škola donese rješenje o prestanku radnog odnosa.

“Ovo je jedini zahtjev koji imamo, bez alternative, kao roditelji čija djeca pohađaju ovu školu i naša je obaveza da istrajemo u tome, jer je to jedino rješenje koje je u interesu svih nas, a najviše naše djece. Od dana održavanja ovog sastanka ostavljamo rok od 24 sata da se donese rješenje o prekidu radnog odnosa navedenog lica, te da nas se o izvršenom postupku pismeno obavijesti. Također, mi kao roditelji sa našom djecom ćemo bojkotovati nastavu dok se ovaj zahtjev ne ispuni, što će uz cjelokupnu situaciju, isključivo biti smatrano propustom škole koja mora biti sankcionisana”, navedeno je u saopćenju Vijeća roditelja ove škole.

Podsjećamo, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo