7°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

19.12.2022 / 17:04 Svijet - Predsjednik SAD-a

Biden se sastaje s ekvadorskim predsjednikom u jeku rastućih kontroverzi oko imigracije

Biden se sastaje s ekvadorskim predsjednikom u jeku rastućih kontroverzi oko imigracije
Foto: Twitter
Američki predsjednik Joe Biden sastat će se s ekvadorskim čelnikom Guillermom Lassom kako bi razgovarali o naporima da se zaustavi priliv migranata u Sjedinjene Države, dok se Bijela kuća suočava s povećanim pritiskom zbog svoje imigracione politike.

Od Bidenove administracije ove sedmice se traži da ukine Član 42, predsjednički ukaz na polju javnog zdravstva koji je prvi put izdao bivši predsjednik Donald Trump i koji omogućuje američkoj carinskoj i graničnoj službi da brzo protjera migrante u Meksiko ili u njihove matične zemlje kako bi spriječili širenje pandemije Covida u američkim saveznim državama.

Ukidanje ukaza, koje su zahtijevali sudovi, moglo bi dovesti do oslobađanja hiljada migranata koji traže azil u pograničnim državnim zajednicama i do većeg priliva migranata na američko-meksičku granicu.

Američki zakonodavci, i republikanci i demokrate, u nedjelju su izvršili pritisak na Bidena da preduzme mjere kako bi upravljao očekivanim valom azilanata na južnoj granici Sjedinjenih Država.

Američki senator Joe Manchin, konzervativni demokrata, koji se u nedjelju pojavio na programu CBS News "Face the Nation", pozvao je Bidena da zatraži produženje Člana 42.

- Predsjednik mora pronaći način da učini to - rekao je Manchin.

Laso dolazi u posjetu Bijeloj kući nakon što mu je bivši američki senator Chris Dodd, koji je Bidenov specijalni savjetnik za Južnu Ameriku, uputio poziv u predsjednikovo ime tokom nedavne posjete Ekvadoru.

Laso je prošlog ljeta prisustvovao samitu Sjeverne i Južne Amerike u Los Angelesu nakon što su brojni ključni predsjednici odlučili da ga zaobiđu i umjesto toga pošalju delegacije.

Bidenova administracija nastoji da se pozabavi onim što naziva "korijenima imigracije”, uključujući loše ekonomske uslove i političku nestabilnost.

- Očigledno smo uložili u uspjeh Ekvadora, i demokratski izabrani ekvadorski predsjednik naporno radi na prosperitetu i sigurnosti za svoj narod - izjavio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u razgovoru s novinarima u petak, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo