9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

18.12.2022 / 19:14 Svijet - Teheran

Apeli Iranu da oslobodi glumicu Taraneh Alidoosti koja podržava proteste

Apeli Iranu da oslobodi glumicu Taraneh Alidoosti koja podržava proteste
Taraneh Alidoosti / Vijesti.ba
Iran se u nedjelju suočio s pozivima slavnih osoba i grupa za ljudska prava da oslobodi glumicu Taraneh Alidoosti, jednu od najistaknutijih osoba do sada uhapšenih u gušenju tromjesečnih protesta širom te zemlje.

Alidoosti (38) uhapšena je u subotu, objavili su mediji, nakon niza objava na društvenim mrežama podrške protestima kojima se traži skidanje marame i osuđuju pogubljenja učesnika protesta.

Represiju je izazvala smrt Mahse Amini (22) u pritvoru, koju je policija za moral optužila za kršenje strogih kodeksa odijevanja u Islamskoj Republici. Iran okrivljuje Sjedinjene Američke Države i druge "neprijatelje" za pokušaj destabilizacije zemlje poticanjem na proteste.

Alidoosti ima značajnu međunarodnu reputaciju zahvaljujući svojim ulogama u nagrađivanim filmovima redatelja Asghara Farhadija, uključujući Oscarom nagrađeni film iz 2016. godine "Prodavač".

Voditelj Međunarodnog filmskog festivala u Torontu Cameron Bailey kazao je da je Alidoosti jedna je od najtalentiranijih i najpriznatijih iranskih glumaca te je izrazio nadu da će uskoro moći nastaviti predstavljati snagu iranske kinematografije.

Istaknuta britanska glumica iranskog podrijekla Nazanin Boniadi također se oglasila na društvenim mrežama u znak podrške Alidoosti, kazavši da je uhapšena jer je "objavila fotografiju bez obaveznog hidžaba u znak solidarnosti s učesnicima protesta".

Iran je prošlog mjeseca uhapsio dvije istaknute glumice, Hengameh Ghaziani i Katayoun Riahi, koje izrazile solidarnost s protestnim pokretom i skinule marame u javnosti. Obje su puštene na slobodu uz kauciju.

Vlasti su također uhapsile glumce Soheilu Golestani i Hamida Pourazarija u novembru nakon što su se pojavili u videu u kojem grupa grumaca šutke stoje bez marama i oni su pušteni.

Centar za ljudska prava u Iranu sa sjedištem u New Yorku saopćio je da se "žene hapse i zatvaraju u Iranu jer odbijaju nositi prisilni hidžab, uključujući istaknutu glumicu Taraneh Alidoosti. "Snaga ženskih glasova užasava vladare Islamske Republike".

Tokom uličnih protesta zapaljeni su transparenti vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija, a žene su hodale ulicama bez marama, podsjeća AFP.

Najviše iransko sigurnosno tijelo, Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost, saopćilo je 3. decembra da je više od 200 ljudi ubijeno u uličnom nasilju, uključujući pripadnike sigurnosnih snaga.

Iranske snage sigurnosti uhapsile su najmanje 14.000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo